Klik venligst
MJÖLBY 2020-4-14 KL. 10:00

Så såg Mjölby ut i början av 60-talet

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. I början av året hade hembygdsföreningen en utställning i Galleria Kvarnen som hette Strövtåg genom Mjölby. Den bestod av ett 100-tal gamla bilder över staden. Utställningen var mycket uppskattad och bilderna kan eventuellt komma att visas igen, berättar hembygdsföreningens Ingrid Muhrman.

Så såg Mjölby ut i början av 60-talet
Här är en bild över Kungsvägen 56 och 58 innan rivningen 1967. Foto: Hembygdsföreningen.

Utställningen pågick från slutet av januari till mars och intresset för den var stort.
– Ja, det var väldigt stort. Vi hade öppet tre dagar i veckan; torsdag, fredag och lördag, och det var en jämn ström av folk under samtliga dagar. Det var väldigt uppskattat, säger hon. Bilderna, som till antalet är över 100 stycken, sattes upp på skärmar och visade olika delar av staden. De kommer från hembygdsföreningens arkiv.
– Efter utställningen hade vi tänkt att vi skulle lämna över några av bilderna till äldreboenden, så att de kunde låna dem för någon vecka eller två. Det är kanske lite svårare för de äldre att ta sig i väg till en utställning och vi vill gärna visa bilderna för vi tror att de väcker många minnen. Det är inte uteslutet att äldreboenden kommer att få låna bilderna sen när coronakrisen är över.

BILDERNA kommer också att kunna ses på Hembygdsgården i sommar, om inte coronasmittan sätter stopp för det. Vi har visat bilderna tidigare också och folk tycker att de är så pass intressanta att vi kan visa dem igen, säger Ingrid Muhrman.
Det har varit ett allmänt stort intresse för alla bilder, erfar hon.
– Vi hade en hel del hemvändare, som var födda i stan men som flyttat härifrån, som besökte utställningen. De tror jag stannade till lite längre vid bilder över den stadsdel de var uppvuxna i, säger hon.

Har du något du vill läsa om med anledning av att Mjölby fyller 100 år? Någon händelse, plats, förening eller person som du vill veta mer om? Maila ditt tips till redaktion@ostgotatidningen.se!

Här är en bild över Sörbygatan, som senare blev Smålandsvägen 3, 5, 7 och så vidare. På bilden finns Otto Persson Urmakare med. Bilden är tagen före 1966. Foto: Hembygdsföreningen.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter