Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MJÖLBY 2022-8-17 KL. 11:13

Optimistiska matplaner tar form

Av Sara Anderberg

VÄDERSTAD En galen idé. Det var vad de flesta tyckte när Eva Rådander föreslog att man skulle satsa på ett upplevelsecenter för mat, och i Väderstad av alla ställen. Men i dag är tongångarna annorlunda. Med pandemi och krig, ökade priser och brist har plötsligt mat blivit en mycket het fråga.

Optimistiska matplaner tar form
Eva Rådander drömde om ett upplevelsecenter för mat. Nu börjar planerna ta form på allvar. Foto: Sara Anderberg

Eva Rådander är i dag kommunikations- och marknadschef på Mjölby kommun men har haft flera roller. Hon kom till kommunen för ett par decennier sedan, efter ett kringflackande liv i landet. Hit kom hon med en massa idéer och ärligt talat var väl inte alla helt övertygade om att hon alltid hade rätt.

Det kom till exempel upp en mycket omdiskuterad King Edward i rondellen vid Viringe. Potatisrondellen kallas den numera och den har hånats men också uppskattats för sin originalitet. Hade den bara stått i Skänninge, kommunens potatisort, hade säkert flera blivit nöjda.

Fler idéer följde och den som det handlar om här, ett upplevelsecenter för mat, har hunnit gro i några år och den har börjat frodas.

–Nu är det cirka 40 samarbetspartner, säger Eva Rådander och berättar om alla de företag som vill vara med och stötta projektet.

Sedan ungefär ett år tillbaka finns också projektledare, styrgrupp, arbetsgrupp och en intern arbetsgrupp för hela området.

Kommunen har arbetat med projektet länge och i dag har man antingen redan köpt eller planerar att köpa totalt cirka 80 hektar mark att använda för upplevelsecenter mat. Där ska det finnas odlingsytor, lokaler för utbildning, hotell och mycket annat.

Enligt Eva Rådander handlar allt om vad de som ska använda området vill använda det till.
–Men allt på platsen ska handla om mat, betonar hon.

Snart är vi tio miljarder människor på jorden och alla dessa ska äta. Matförsörjning blir alltså ett av de viktiga syftena med projektet upplevelsecenter mat. Ett annat är kunskap och inte bara högre studier för vuxna.

–Redan tidigt ska barnen veta var maten kommer från. Att mjölken inte kommer från en kartong från början till exempel.
Den obotliga optimisten Eva Rådander är övertygad om att projektet ska bli verklighet och nyckelordet för framgång är enligt henne samarbete.

–Det är viktigt att alla är med.
Inte minst gäller det alla människorna i Väderstad. Men också hela Mjölby.
Hela regionen blir berörd, kanske till och med landet i övrigt. Valet av plats för matprojektet, i Väderstad, är inte slumpmässigt. Orten ligger strategiskt väl till i Sverige och nära E4:an. Dessutom är Väderstad redan i dag en mycket välbesökt ort med cirka tusen besökare om dagen under sommaren. När och om ett upplevelsecenter står klart kan minst 300 000 besökare per år fylla på strömmen av människor som kommer till orten.

–Men målet är 500 000 personer om året, säger Eva Rådander fortsatt optimistiskt.

Byggstart kan bli verklighet redan 2025 och ett färdigt center öppna några år senare.

–Men här gäller det att vi gör rätt. Kommunen ska skapa förutsättningarna men det är företag som ska bygga och skapa verksamhet på området. Ju fler som vill satsa, desto lättare är det. Kommunen bestämmer inte ens vad det ska bli på området, så länge det bara handlar om mat.

Mjölby är alltså den förhållandevis lilla kommunen med de storslagna planerna. Och frågan är om Eva Rådander är en obotlig optimist eller en realist.

–Ha, ha, båda tror jag.

SARA ANDERBERG

PÅ STARTSIDAN JUST NU