Klik venligst
MJÖLBY 2021-9-30 KL. 20:42

Mjölby har bäst företagsklimat i Östergötland

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Plats 28 i hela landet och bäst i Östergötland. Enligt Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i landets kommuner så finns det mycket att glädjas över i Mjölby.

Mjölby har bäst företagsklimat i Östergötland
Johan Gustafsson, Jonny Bertholdsson, Andreas Capilla, Cecilia Burenby och Torbjörn Sjögren. Foto: Anton Rimstedt.

Och glada är de också, skaran som representerar kommunen vid den lilla pressträff som Mjölby kommun och Svenskt Näringsliv har bjudit in till i Stadshuset. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) har sällskap av näringslivschef Torbjörn Sjögren, kommundirektör Andreas Capilla och näringslivsutvecklare Jonny Bertholdsson. Stolta som tuppar över det resultat som de kan presentera tillsammans med Svenskt Näringslivs regionchef Johan Gustafsson.

Mjölby kommun klättrar elva placeringar från förra årets lista.

– Vi är såklart jättenöjda med det här resultatet, men för mig som näringslivschef är detta också en rapport som jag ska se som ett verktyg för fortsätta förbättringar, säger Torbjörn Sjögren.

Han får medhåll av de andra och det är tydligt att det är ett gäng med vind i seglen. Svenskt Näringslivs regionchef Johan Gustafsson verkar också genuint imponerad av företagsklimatet i Mjölby.

– De kommuner som lyckas har generellt en god dialog med sina företagare. Mycket av framgångsreceptet hos Mjölby tror jag ligger i att det finns en samsyn mellan tjänstemän, politiker och företagare att de här bitarna är viktiga för en kommun, säger Johan Gustafsson.

Cecilia Burenby skjuter in:
– Befolkningstillväxten gör ju också att vi får fler potentiella entreprenörer till kommunen.

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner baseras till 2/3 på en enkät som 32 000 företag svarat på och till 1/3 på fem statistikfaktorer. 12 enkätfrågor ingår i rankingen.

Även Vadstena får anses ligga bra till, plats 63 totalt och trea i Östergötland, efter Mjölby och Ydre. I övrigt är det ingen östgötakommun som tar sig in på topp 100, Ödeshög är fjärde kommun i Östergötland och strax utanför de 100 bästa (118). Motala hittas på plats 172 och Boxholm på 200. Fyra östgötakommuner är sämre än Motala och Boxholm (bland annat Norrköping på plats 263).

Johan Gustafsson har koll på Östergötland, lyfter fram flera kommuner som gör ett bra jobb enligt honom, men Mjölby sticker ut.

Vad ser du som Mjölby gör bra och som andra östgötakommuner eventuellt missar på?

– Det är svårt att säga att ”Mjölby gör det här, de andra gör inte det”. Det är mer att vissa kommuner jobbar bra, långsiktigt och strukturerat med de här frågorna och det syns generellt väldigt väl i vår rankning. Om man kollar på andra kommuner som det får bra för, Vadstena och Motala skulle jag säga, så är det kommuner som jobbar långsiktigt och strukturerat med de här frågorna. Sen kanske de ligger lite olika på rankningen och det finns olika skäl till det, säger Johan Gustafsson.

– Det kanske är just samsynen som sticker ut i Mjölby. Den samsynen som finns här finns kanske inte så ofta, mellan både höger och vänster i politiken, tjänstemän, politiker och företagare, avslutar Svenskt Näringslivs regionchef.

Mjölbys kommundirektör Andreas Capilla har nu suttit ungefär ett år på sin post och kom in med lite av ett utifrånperspektiv. Han ser värdet i hur kommunen jobbar, ett bra företagsklimat är inget som sker av sig självt, menar han.

– Jag tror det är förenklat om vi bara tänker att framgång föder framgång. Det kan göra det i korta perioder, men det kommer alltid tillbaka om man inte jobbar väldigt aktivt med det. Här är det verkligen genuint så att både tjänstemannasidan och politiken ser företagarna som en viktig faktor i samhällets utveckling, säger Andreas Capilla.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter