Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-14 KL. 19:57

Lopp och loppis – elevernas initiativ samlade in ordentlig slant till de krigsdrabbade

Av Anton Rimstedt

MANTORP. Eleverna på Veta skola utanför Mantorp kom på en alldeles egen idé för att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina. Det var på ett elevrådsmöte som idén om lopp och loppis föddes, och förra veckan förverkligades det hela.

Lopp och loppis – elevernas initiativ samlade in ordentlig slant till de krigsdrabbade
Helena, Therese och Anneli ordnar med fikaförsäljning. Foto: Privat.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina fick elevrådet på Veta skola, F-6-skolan mellan Mantorp och Spångsholm, en idé om hur man därifrån kunde bidra med hjälp till krigets offer.
– Eleverna hade många tankar som vi lyfte under elevrådet och de var alla överens om att det skulle vara fint att hjälpa till på något sätt och frågan ställdes: Vad kan vi göra för att hjälpa dem som drabbas? Vi skulle kunna samla in pengar till välgörenhet som hjälper de drabbade, säger rektor Jennica Berzelius och fortsätter:

– I samband med att vi pratar om hållbarhet och miljö så lyftes idén om en loppis. Eleverna trodde att alla hade någonting att skänka. Men det finns ju de som inte har något att skänka och då väcktes tanken att man skulle kunna bidra genom att springa ”Vetaloppet” och betala en summa per varv.

Att också kunna sälja något som går att äta och dricka är alltid trevligt, så att kunna sälja korv och fika vore dessutom bra, tyckte eleverna.

Jennica Berzelius lyfte därefter detta med sin personal och det slutade med att det blev så pass många som kunde tänka sig att göra en insats att insamlingskvällen gick att genomföra.
– Eleverna fick titta på vilka olika hjälporganisationer som finns i sina klasser och efter omröstning bestämde vi oss för att vi ville skänka pengar till Sverige för UNHCR och Rädda barnen, berättar Jennica Berzelius.

Under tisdagskvällen i förra veckan blev elevernas event av, och engagemanget för att hjälpa till visade sig stort. På skolgården fylldes borden med olika skänkta saker. Dessutom fanns möjlighet att lämna pant och att äta en korv eller köpa lite fika.

Kvällen inleddes med en uppvärmning ledd av rektor Jennica Berzelius och därefter sprang eller gick deltagarna Vetaloppet.
– Vi fick tillsammans in 13 164 kronor under kvällen samt ytterligare 1000 kronor dagen efter, vilket resulterade i 7082 kronor till Rädda barnen och lika mycket till Sverige för UNHCR, berättar Jennica Berzelius.

Veta skolas rektor låter hälsa att elever och personal är väldigt nöjda med insamlingskvällen och som rektor är Jennica Berzelius särskilt nöjd med att kunna omsätta elevernas önskan om att göra skillnad på riktigt.


Anton Rimstedt


Det var stor uppslutning utanför Veta skola när Lopp och loppis arrangerades. Foto: Privat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU