Klik venligst
MJÖLBY 2022-9-6 KL. 11:35

Kritik mot sly och döda träd som tar över

Av Sara Anderberg

MJÖLBY För 14 år sedan flyttade Rose-Marie och Rune Lundmark in i en ny och fräsch lägenhet på översta våningen i ett av husen i området Hövitsmannen. Då var utsikten över ån och hembygdsgården en fröjd för ögat. I dag är paret missnöjt över att det mesta håller på att växa igen med sly och döda träd.

Kritik mot sly och döda träd som tar över
Rose-Marie Lundmark tycker att utsikten från balkongen har förstörts av kommunens bristande röjning. Foto: Mia Karlsvärd

Hövitsmannen lockade Rose-Marie och Rune från Bålstad till Mjölby. De tyckte att lägenheten var fin och området likaså. I dag betalar de 12 000 kronor i månaden för sin trea och för det anser de att de har rätt till både trivsamt boende inomhus, och utomhus. Deras balkong vetter ut mot Svartån och där kunde Rose-Marie och Rune njuta av utsikten över vattnet och hembygdsgården.

I dag är utsikten förändrad och det beror på att växtligheten har fått ta över i och kring Svartån.
–Det ska inte behöva förslummas på det här sättet, säger Rose-Marie.
Hon pekar från balkongen ut mot en liten ö i Svartån.
–Det där är ingen ö, det är en hög med stenar. Men där har växterna helt fått ta över och nu tycker kommunen att det är en ö som ska få finnas.
Ett dött, högt träd står nära ån, vid hembygdsgården. Det borde fällas, tycker paret Lundmark.
–De kan väl i alla fall lägga det så att man inte behöver vara rädd för att det ska ramla på någon, säger Rose-Marie.
Lite längre bort ligger en halv pil ner i vattnet. Trädet har gått av vid MSE-tomten och sedan blivit liggande.
Rose-Marie och Rune förstår inte varför kommunen inte kan hålla efter växtligheten.
–Åtminstone borde de se till att inte sly får ta över.
Rose-Marie har varit i kontakt med kommunen flera gånger men tycker inte att hon har fått gehör.
Tror du att de tycker de att du är petig?
–Ja, det tror jag.

Paret Lundmark pekar på att det är torrare än förr men också på att det finns risk för översvämning när vattnet kommer i större mängder.
Ida Andersson är stadsträdgårdsmästare på Mjölby kommun. Hon säger att hon känner till det döda trädet vid hembygdsparken.
–I höst ska vi titta på vilka träd som ska tas bort och inte. Då får vi också titta på den alen, säger hon.
Beträffande sly konstaterar Ida Andersson att kommunen har många ytor att sköta och att vissa områden sköts ofta medan andra, där allmänheten inte rör sig i samma omfattning, får skötsel mera sällan.
–”Vid behov” kan innebära att det kan gå flera år mellan röjningarna, säger hon.
På Mjölby kommuns hemsida står det att läsa:

”Mjölby kommun är restriktiva med att fälla friska träd. Att ett träd skymmer solen, står i vägen för en parabolantenn eller att löv från kommunens buskage blåser in på tomten anses inte som tillräckliga anledningar till att fälla ett träd. Givetvis röjer vi sly, gör akuta nedtagningar av träd som skadats av storm, påkörning eller liknande och som utgör en skaderisk för person eller egendom.”

SARA ANDERBERGRose-Marie och Rune Lundmark är ororade över att Svartån får växa igen. Foto: Mia KarlsvärdRose-Marie Lundmark visar bilder på hur det såg ut, innan området i och kring Svartån fyllts av sly. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU