Klik venligst
MJÖLBY 2021-1-29 KL. 17:04

Kommunen ska kvalitetssäkra spåren - tar hjälp av Maria och Anette

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. För två veckor sedan skrev Östgötatidningen om Maria och Anette som hade gått samtliga elljusspår i Mjölby kommun och var nöjda med skogsmiljöerna men missnöjda med skyltning och information. Kommunen hade i samma veva dragit igång ett projekt för att kvalitetssäkra elljusspåren och tar nu hjälp av de två nyblivna pensionärerna.

Kommunen ska kvalitetssäkra spåren - tar hjälp av Maria och Anette
Anette Stenqvist och Maria Olsson Mirsch var på promenad med Östgötatidningen för ett antal veckor sedan, nu har de också varit det med kommunen. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag ska faktiskt gå ett varv i ett av spåren vid Lundbyvallen med Maria och Anette så de får berätta mer och visa var de tycker att bristerna finns, säger Magnus Norrbom, kultur-och fritidsstrateg på Mjölby kommun.

Det var precis vad Östgötatidningen gjorde för ett antal veckor sedan när vi hängde med på Maria Olsson Mirschs och Anette Stenqvists runda i det kortare spåret vid Lundbyvallen.
– Här hade man velat ha en tydlig markering eller skyltning var spåret startar. Börjar det här eller längre bort, vid industriomorådet där skogen börjar? Det är oklart, sa Maria Olsson Mirsch då.

Och ungefär samtidigt som artikeln om Maria och Anette publicerades så drog Mjölby kommun igång ett projekt just för att kvalitetssäkra elljusspåren. Maria och Anette är helt enkelt inte de första som kommer med kritik och förslag kring kommunens elljusspår.

– Det här är något som vi har sett att det behövs och när vi får synpunkter på olika saker inom kommunen så är det oftast våra motionsspår som vi får synpunkter på, säger Magnus Norrbom, kultur-och fritidsstrateg, och fortsätter:

– Vi har gjort en plan för våra motionsspår och vandringsleder som sträcker sig flera år framåt i tiden. En del av den planen är att vi ska börja med att kvalitetssäkra våra elljusspår.

Vad konkret innebär kvalitetssäkra i det här fallet?

– Det kan handla om att förbättra skyltning och ledmarkeringen så att man hittar rätt. Avståndsskyltar är ju inget vi har idag till exempel, man vet inte exakt hur långt man har sprungit utifrån befintlig skyltning. Så vi funderar på att införa det, säger Magnus Norrbom.

Det låter nästan exakt som Maria och Anettes problembeskrivning, så de bitarna har ni själva identifierat som bristfälliga och lite för dåliga?

– Exakt så.

Projektet är i sin linda, så det kan ändå dröja ett antal månader innan kommunen har åtgärdat det som man anser sig behöva åtgärda.

– En del kommer bli gjort under det här året, men vissa saker kommer nog också genomföras nästa år.

Till sist vill Magnus Norrbom också understryka att kommunen uppskattar feedback från kommuninvånarna.

– Det är bra när medborgare hör av sig om saker man inte tycker är riktigt bra.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU