Klik venligst
MJÖLBY 2022-6-14 KL. 00:06

Kollegor från flera länder i samverkan på Bjälbotulls förskola

Av Sara Anderberg

SKÄNNINGE Under förra veckan kom besökare från Italien och Kroatien till Skänninge och Mjölby för att byta erfarenheter med kollegor om hur förskolebarn bättre kan utveckla sitt språk med sina sinnen.

Kollegor från flera länder i samverkan på Bjälbotulls förskola

Pelle Karlsson och tvillingarna Leja och Jolie Lundgren hjälps åt att berätta sagan om bockarna Bruse med hjälp av en robot. Runt dem sitter förskollärare från tre länder för att ta del av hur det hela går till, utan att alla egentligen förstår det som sägs.

Det handlar om nya sätt att tänka och undervisa barnen för förbättrad språkutveckling. Barnen lär sig att använda sina sinnen genom att aktivt vare en del av berättelsen eller att använda digitala lösningar för att berätta en saga.

–Vi har inte arbetat på det här sättet men det ska vi, säger italienska besökaren Jessica Alton.

De vuxna som ingår i projektet tillsammans inledde dagen med att göra det som barnen senare ska göra.

–Och det är förmodligen lika svårt för oss som för barnen, skrattar Eleonora Schenke.

Dagens övning handlade om att programmera en robot som sedan ska utföra olika saker på barnens kommando, i det här fallet visualisera en berättelse.

Östgötatidningen kunde redan förra veckan berätta om projektet och om nya metoder för att arbeta med barnens språkutveckling. Då efter ett besök i Italien tidigare under våren.

Nu var det samling i Sverige för hela gänget, sammanlagt cirka 15 personer. I höst bär det av till ett sista seminarium i Kroatien.

I Sverige är det Maria Pahlm som är projektledare för satsningen. Hon, liksom alla de andra, deltog aktivt i de olika övningarna.

SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU