Klik venligst
MJÖLBY 2021-12-30 KL. 09:01

Insektshotell och släktforskning för den gamla betjänten

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Stig Johansson sitter inte och rullar tummarna bara för att han är pensionär, eller ens för att han har passerat 80 för den delen. Nej, kalla den rastlösheten eller driftigheten om du vill, men Stig bedriver fågelholks- och insektshotellverkstad om vintern, och då är det ändå inte hans största hobby.

Insektshotell och släktforskning för den gamla betjänten
Stig Johansson är redo i verkstaden i källaren. Foto: Anton Rimstedt.

– Du är väl dubbelvaccinerad förresten, säger Stig så fort han öppnar dörren till källaringången i villan i Mjölby.

– För annars släpper jag inte in dig. Det är flera som inte har vaccinerat sig som jag känner, och de får inte komma hit.

Efter att ha försäkrat Stig Johansson om att jag har tagit båda sprutorna så backar han in i källaren och släpper in mig i sin lilla verkstad.

– Det är här jag tillverkar fågelholkarna och insektshotellen. Men just nu är det lite ont om virke. Jag säger inte att jag är fattigpensionär, för jag har så jag klarar mig, men jag har ingen jättepension och jag kan inte köpa massor av virke och byggmaterial. Men jag vill sätta igång och bygga nu, för jag måste ju ha något att göra.

Mot bakgrund av detta så skickade Stig ut en efterlysning i en lokal facebookgrupp om det fanns några som kunde skänka "några gamla brädbitar" till en "drygt 80-årig gubbe som känner sig sysslolös". Några napp värda namnet har han alltså inte fått när Östgötatidningen är på besök, men bara några dagar senare hör Stig av sig och hälsar med några bilder inifrån verkstaden att produktionen är i full gång tack vare en generös donator.

Men vid besökets inträffande tycker Stig att han inte har mycket att visa upp.

– Jag sätter upp de flesta holkarna och hotellen ute i skogen, eller i alla fall en bit utanför bebyggelsen. Jag tycker personligen inte att vi ska ha massor av fåglar inne i städerna, de ska få vara ifred ute i naturen, men jag har några holkar och några hotell ute i trädgården.

Vi går ut. Det är en riktigt kall decemberdag och solen ska snart till att gå ner. Vi går från träd till träd i Stig Johanssons trädgård och han pekar på holkarna i kronorna. Innan dess har han visat insektshotellen som har humoristiska inslag i designen (se bild) men syftet med byggena är allvarsamt.

– Jag är ingen expert, det är min sambo som kan det där med insekter, men det är ju viktigt att vi tar hand om dem som finns. Insekterna är ju viktiga för oss och för naturen, säger Stig Johansson.

Han värnar om djur och natur, men det är varken det eller själva byggandet som är Stig Johanssons största sysselsättning som pensionär. Nej, det är släktforskandet, berättar han när vi går in igen. Källaren pryds av bilder på mopeder och där inne står också en gammal moppe.

– Det är också ett intresse, men det är släktforskningen som jag ägnar mest tid åt.

Innan vi ska till att gå upp på övervåningen för att kolla in pärmar och åter pärmar av släktled och syskonskaror så berättar Stig att han ägnade större delen av sitt yrkesliv åt att jobba som betjänt på gården Boo Egendom utanför Hjortkvarn, precis norr om gränsen mellan Örebro län/Närke och Östergötland.

Betjänt?

– Ja, betjänt. Det var vad jag var. Jag var betjänt åt familjen Hamilton som bodde där. Jag serverade mat, skötte hushållssysslor och var chaufför. Bland annat. Jag har serverat flera kungligheter och mycket annat "fint folk".

Sedan berättar Stig, som sedan ganska många år tillbaka nu är Mjölbybo, en historia från tiden som betjänt som involverar både kändisar, bråk och igenkänning, men som jag får lova att inte skriva.

– Nej, den får du inte skriva, det är hemligt, säger Stig och flinar.

Uppe på övervåningen blir det tydligt att han inte skojade om släktforskningen som största hobby. Stig har kommit så långt tillbaka som till 1420-talet i sina pärmar. Han visar upp en sida som kartlägger en större syskonskara.

– Titta vad mycket kusiner och syskon som är inblandade, säger Stig och pekar på de olika släktträden som går in i varandra.

Mycket inavel på den tiden.

– Det var nästan bara inavel på den tiden. Man gifte sig med kusiner och syskon. Det var en annan tid.

Släktforskningsprojektet är långt ifrån avslutat, men de kommande veckorna ska Stig Johansson alltså fokusera mer på snickrandet en våning ner.

Anton Rimstedt






Lite humor i insektshotellet...Foto: Anton Rimstedt.



Stigs egna bild från när produktionen har satt fart. Ordentligt. Foto: Stig Johansson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU