Klik venligst
MJÖLBY 2020-10-10 KL. 11:16

Inredaren som blev fotograf – nu öppnar Karin Johansson egen ateljé

Av Anton Rimstedt

MANTORP. Under hösten har hon haft sin första utställning på Vadstena konstrunda och nu ställer Karin Johansson ut sin fotokonst i ateljén på gården utanför Mantorp.

Inredaren som blev fotograf – nu öppnar Karin Johansson egen ateljé
Karin Johansson i ateljén i Veta. Bakom henne syns hennes foton från ett rum och en trädgård i Barcelona. Foto: Anton Rimstedt

Någon kilometer väster om Mantorp liggger det lilla samhället Veta. Precis intill den gamla kyrkan, som började byggas redan på 1100-talet, ligger Karin Johanssons gård. I en flygel, ett stenkast från det hus som Karin bor i tillsammans med sin man och sina två barn, hittar vi Karins ateljé.

Inne i flygeln pryder Karins fotografiska verk de vita väggarna och det här är sedan en tid tillbaka hennes arbetsplats.

När man kommer in i ateljén ser det lite ut som att vissa av tavlorna är målade, och inte är fotografier. Men all Karins konst är skapad med kamera.

– Jag jobbar mycket med mörka bakgrunder och mörka omgivningar. Det i kombination med att jag använder mig av ett matt konstpapper gör nog att vissa foton ser lite ut som målningar. Men jag vill ha det matt, det klassiska mer "glansiga" fotopappret passar inte till de verk som sitter här, säger Karin och ser sig om på väggarna.

– Ibland kan jag hitta en plats av en slump som jag vill fota, där jag ser ett motiv, men ofta ställer jag upp stilleben här inne, som jag då själv arrangerar.

Vi ser exempel på båda typen av motiv inne i flygeln. I ett hörn pryds väggen av tre tavlor med fotografier från ett rum i Barcelona, ett rum och en trädgård som fångade Karins intresse när hon för några år sedan var på resa i den katalanska staden.

– Ja, det var egentligen en slump att det blev ett tavelmotiv, berättar Karin Johansson.

Hon är född och uppvuxen i Vadstena, är utbildad dekoratör och flyttade till gården i Veta 2015.

– Min största dröm när jag var liten var att jobba som inredare, vilket jag också gjorde under flera år på Ikea. Som fotograf är jag mer eller mindre självlärd och att fota var något jag till en början gjorde vid sidan om jobbet på Ikea, säger Karin.

Men 2012 startade Karin eget företag och började på allvar att jobba som frilansfotograf, första tre åren parallellt med jobbet på Ikea. Fram till 2018 frilansade hon för olika inredningsmagasin.

– Jag fick olika uppdrag från flera olika magasin, men efter några år tappade jag lusten lite. Jag ville göra det jag själv kände för att göra och inte massor av beställningsjobb. Det viktigaste för mig är att få vara med och skapa bilder själv och att det ska finnas en röd tråd i allt jag gör, säger Karin Johansson och fortsätter:

– Jag vill att det som efterfrågas från mig ska vara min stil, att folk ska vilja ha just det jag har skapat. Men det tar en tid att visa vem man är.

Karin Johansson hoppas att hon är på god väg. 2018 slutade hon i princip att fotografera för tidningsmagasin för att fokusera på sin egen fotokonst och på uppdragsgivare som efterfrågade just hennes bildstil. Många av uppdragen och förfrågningarna får hon via sitt Instagramkonto @karinjstudio, där hon har runt 5 000 följare. I höst har hon haft sin första utställning på Vadstena konstrunda.

– Och från och med den 17 oktober börjar jag med öppen ateljé här hos mig varje lördagsförmiddag, berättar Karin Johansson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter