Klik venligst
MJÖLBY 2021-8-19 KL. 01:51

Heroisk insats höll på att ta MAI in i svenska cupens finrum – föll på målsnöret mot Örgryte

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Det var finbesök värre på Vifolkavallen under onsdagskvällen. Tolvfaldiga svenska mästare och Sveriges äldsta fotbollsklubb. Inte skulle väl Mjölby AI ha en chans mot Superettan-laget Örgryte IS? Jodå, chans hade man.

Heroisk insats höll på att ta MAI in i svenska cupens finrum – föll på målsnöret mot Örgryte
MAI frustrerade Örgryte under stora delar av matchen. Foto: Anton Rimstedt.

Göteborgsklubben kom till Mjölby som skyhöga favoriter i svenska cupens andra omgång. Vinnaren skulle få en plats i cupens gruppspel i vår, förloraren utslagen. MAI med allt att vinna på förhand.

MAI:s Emil Dagnäs gav hemmalaget ledningen efter 32 minuter. En ledning som stod sig länge. En massiv slutforcering från Örgryte såg ut att bli fruktlös mot ett heroiskt kämpande MAI, som spelade ett lågt försvarsspel med målvakten Axel Lundquist som stabil sista utpost.

– Det blev lite så som vi trodde att matchbilden skulle bli, de för spelet och vi får några möjligheter att kontra. Vi står upp bra, gör det bra defensivt i 94 minuter, sen är det faktiskt ett skitmål som kommer, säger Axel Lundquist efter matchen.

Ja, för i den 95:e minuten, med vad som kom att bli tilläggstidens i princip sista spark, fick Örgryte in kvitteringen och tog matchen till förlängning. Detta trots att Öis spelade med en man mindre sedan man åkte på en frilägesutvisning i den 90:e minuten. MAI var alltså en nedragning från friläge till 2-0 under stopptidens begynnelse.

Istället gick matchen till förlängning och i den andra förlängningskvarten var det MAI:s tur att åka på rött kort, när Jonathan Hellqvist blev utvisad. Med lika numerär igen blev uppgiften att fortsätta hålla tätt lite för tuff för Mjölby. Örgryte fick in segermålet, Elias Gustafson satte 2–1 till Öis.

– Fy fan. Närmare än så här kommer man inte. Riktigt jobbigt, var Axel Lundquists omedlbara respons efter det snöpliga slutet.

MAI-målvakten gjorde, tillsammans med sina försvarande medspelare, en heroisk insats, något annat går inte att påstå när en division 2-klubb håller nollan mot ett superettanlag i 94 minuter.

– Ja, vi steppar upp rejält idag jämfört med flera av de senaste matcherna. Jag tror det också har att göra med att vi möter ett sånt här motstånd där alla måste vara 110 procent i försvarsspelet.

Du själv hade det rätt svettigt?

– Ja, det blev några räddningar. Okej insats. Några saker att jobba på, men överlag okej från min sida.

Det måste ha varit en av dina svårare uppgifter som fotbollsmålvakt?

– Absolut. Riktigt tufft. Men det är sjukt kul att få sånt här motstånd, det har jag inte haft tidigare. Kul och inspirerande att spela en sån här match.

Är det den känslan man tar med sig härifrån?

– Absolut, men det kommer vara tungt ikväll och imorgon, sen är det bara att ladda om för derbyt.

Anton RimstedtAxel Lundquist i MAI-buren med koll på bollen. Foto: Anton Rimstedt.Till slut kunde Örgryte avgöra, och fira. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU