Klik venligst
MJÖLBY 2021-11-16 KL. 17:54

Företagsandan på Kungshöga lyser när unga företagare inspireras av lokala näringslivet

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Konceptet går ut på att UF-företagare, alltså gymnasieelever som i utbildningen startar och driver företag, får möta lokala etablerade företagare för rådgivning och stöd. Detta har utspelat sig på Kungshögaskolan under flera kvällar under hösten.

Företagsandan på Kungshöga lyser när unga företagare inspireras av lokala näringslivet
Leo Sandberg, Tomi Kumpulainen, Isac Ihrfeldt och William Båvius på UF-företaget WILT Cases. Foto: Anton Rimstedt.

De flesta eleverna läser ekonomiprogrammets andra år på Kungshögaskolan i Mjölby, men några undantag finns där elever som exempelvis har valt UF-företagandet som en valbar kurs. Varje sån här kvällsträff börjar med en inspirationsföreläsning i skolans aula, sedan får eleverna sätta sig i sina företagsgrupper och utifrån en given uppgift arbeta vidare med sin affärsidé. Under tiden går ”mentorerna”, som alltså är lokala etablerade företagare, runt och erbjuder rådgivning och coachning.

Östgötatidningen hängde på under onsdagskvällen förra veckan och minglade runt bland de entreprenörsaspirerande eleverna. Först råkade vi på WILT cases bord, där stod Leo Sandberg, Tomi Kumpulainen, Isac Ihrfeldt och William Båvius.
– Vår produkt är en ficka att ha sina kontokort och liknande i, som man fäster på mobilen. Grejen med just vår produkt är att vi har en bit aluminium liksom inbyggd i fickan så att den skyddar mot skimning, säger Isac Ihrfeldt och fortsätter:
– Det är väldigt vanligt med den typen av kortbedrägerier idag, så vi vill utveckla en produkt som både skyddar mot det och som är smidig att fästa på telefonen. För grejen med den här, jämfört med många mobilskal, är att den ska passa till alla telefoner.

Av Bengt Liljedahl, ordförande Företagarna i Mjölby, och Karl-Åke Skogsberg, UF-lärare på Kungshöga, som är de två som styr upp de här kvällarna ihop med det lokala näringslivet och UF-företagarna, blir vi tipsade om att prata med en grupp killar som har tagit fram en särskild sorts tändstickor. Affärsidén handlar om att ta vara på träd som blir svampangripna och använda restmaterial till att tända exempelvis brasor. Bakom idén står Wilhelm Carlander, Gabriel Wittbäck, Fabian Härdelin och Malte Moberg.

– Töre bildas i tallen när den blir svampangripen, på grund av att barken försvinner. När man sågar ner träd och trädet dör finns det svamp som vill angripa tallen. Det tallen gör då är att skicka ut koda som ska läka det här. Men ibland hjälper inte det och tallen dör ändå. Men kodan och tören finns ju fortfarande kvar i stammen. Det vi gör är att vi kapar trädet och klyver upp det i små stickor. Sen får det torka och sedan är det klart för att antända, förklarar Gabriel Wittbäck.

De kallar företaget Farfarsstickan.
– Idén kommer från att Wilhelms farfar gav några såna här stickor till Wilhelms pappa i julklapp förra julen. Så det blir lite personligt så också, och det här är ju ingen industri det här, utan det är ett hantverk som vi själva vill göra, säger Gabriel Wittbäck.

Till sist går vi till tre tjejer vid bordet intill tändstickegrabbarna. De har, med pandemins begränsningar i bakhuvudet, tagit fram en plan för att anordna discon för låg- och mellanstadieelever i Mjölby kommun.Tanken är att de på olika skolor i kommunen ska fixa disco och göra affärer av inträden och försäljning i mindre skala. FEVI eventmakers är vad Vendela Lindquist Wisén, Inez Thelander, Filippa Johansson och Ellie Wisén kallar företaget.
– Vi ska börja med att ta kontakt med rektorerna på skolorna och få tillstånd att arrangera. Sedan ska vi dra igång marknadsföringen, säger Filippa Johansson.


Anton Rimstedt


Vendela Lindquist Wisén, Inez Thelander och Filippa Johansson på FEVI eventmakers. Foto: Anton Rimstedt.



Wilhelm Carlander, Gabriel Wittbäck, Fabian Härdelin och Malte Moberg på Farfarsstickan. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU