Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-10 KL. 22:24

Fick fly via Ryssland och Belarus – nu är familjen i säkerhet

Av Anton Rimstedt

VÄDERSTAD/UKRAINA. Flyglarm flera gånger om dagen. Trots det pågår en vardag för Väderstads medarbetare i det krigsdrabbade Ukraina. The show must go on, hur surrealistiskt det än låter. Två familjer har också kommit till Väderstad, men det viktigaste beskedet kommer angående familjen i Mariupol.

Fick fly via Ryssland och Belarus – nu är familjen i säkerhet
Oron är stor på Väderstad AB för kollegorna i Ukraina. Foto: Arkiv.

För tre veckor sedan var oron stor på Väderstad för den familj i den oerhört krigsdrabbade, och stora delar förstörda, staden Mariupol. Alla potentiella kontaktmöjligheter hade slagits ut och från Väderstads håll hade man ingen aning om statusen på familjen. Sedan en tid tillbaka ger dock Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad, lugnande besked.

– Det var en stor lättnad när vi till slut fick kontakt med dem igen. De lyckades ta sig ut ur Mariupol och fly in i Ryssland faktiskt, via en sån här flyktingkorridor som man upprättade. Därifrån tog sig familjen via Belarus till Polen. Nu befinner de sig med tre andra av "våra" familjer i Polen.

– Vi var också rädda att de skulle bli fast i Ryssland, att de skulle bli beslagtagna på pass och så vidare och inte tillåtas ta sig därifrån, men det löste sig och nu är de i säkerhet i Polen.

Vad gäller övriga medarbetare på Väderstad i Ukraina, och deras familjer, så befinner sig alltså ytterligare tre familjer, totalt fyra nu, i Polen. Två familjer har kommit till Sverige och Väderstad, där det stora företaget har hjälpt till att fixa allt som behövs, inklusive boende.

– De kom för nästan två veckor sedan via Polen. De har husrum och kan fungera här. Några av dem pluggar och kan läsa på distans, de har kontakt med utbildningen i Ukraina via nätet, säger Mattias Hovnert när vi pratar med honom på torsdagskvällen.

Väderstad AB:s produktion och verksamhet i Ukraina är igång och man har under de senaste veckorna kunnat leverera maskiner in i landet.

– Att säkra livsmedelsproduktionen är också väsentligt såklart, så det är oerhört viktigt att verksamheten kan fortsätta. Huvuddelen av våra medarbetare har frigjorts från militära uppdrag för att kunna fokusera på matproduktion. De supportar olika uppstarter i Ukraina just nu.

Leveransen in till Ukraina funkar, men är begränsad, berättar Mattias Hovnert.

– De får så sakteliga in de maskiner som behövs.

Majoriteten av Väderstads medarbetare och deras familjer är fortsatt kvar i Ukraina och Mattias Hovnert berättar om ett land som ändå försöker, och lyckas, fungera under ett pågående krig.

– Väskorna är packade. Men man vill inte lämna landet. Det är det sista man vill. Alla "våra" familjer är välbehållna, men det är under overkliga omständigheter de lever under. Det går flyglarm flera gånger om dagen, men det har ändå lugnat ner sig något runt Kiev. I östra Ukraina är det såklart svårt att fortsätta med sin vardag, men man måste komma ihåg att det är ett väldigt stort land och det pågår inte strider överallt, säger Mattias Hovnert och fortsätter:

– Det finns delar av landet där det är lugnare. I västra Ukraina har det nästan pågått aktiviteter som normalt. Där rullar verksamheter nästan som vanligt. Och det är viktigt att driva vidare verksamheter under krig, men man kan bara tänka sig hur det är, hur skulle du känna om du var i ett land med krig? De är ett heroiskt folk.

Anton Rimstedt

FOTNOT: Östgötatidningen är en tidning med veckoutgivning och vi vill reservera oss för att mycket kan ha hänt sedan vi pratade med Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad AB, i torsdags kväll.


PÅ STARTSIDAN JUST NU