Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-26 KL. 19:00

Ett yrkesliv med mode

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Ingrid Jarl har, efter 33 år, koll på mode men också på vad som passar var och en och vad som fungerar för olika tillfällen. Nu planerar hon att bli pensionär men också att jobba.

Ett yrkesliv med mode
– Förr köpte kunderna ett helt set, berättar Ingrid Jarl. Foto: Mia Karlsvärd.

Ingrid Jarl har haft modebutik i Mjölby i många år. Hon har många, mycket trogna, kunder och de som kommer lite mera sporadiskt. Alla får goda råd från Ingrid.

– Den där modellen passar om du är lång i livet.

– Vill du ha något som sitter bättre ska du ta den där.

Ingrid är mån om sina kunder och känner många av dem. Det är viktigt att man går därifrån nöjd. Hon tar sig tid med alla och säger vad hon tycker om plaggen.

Eftersom hon har så lång erfarenhet kan hon beskriva hur köpmönster har ändrats.
– Förr köpte kunderna ett helt set. De köpte byxor, kjolar, toppar, kavajer och så vidare. Det skulle bli en hel garderob. Det var de åren som var bra för mig som handlare.

– Nu köper kunderna ett plagg varje gång. Det är en stor skillnad.

Modet har svängt, och svängt tillbaka under åren.

– Då, för 33 år sedan, skulle alla ha axelvaddar. Nu är det tillbaka igen. Fast nu är det nog bara ett fåtal som törs ha dem.

Det har hänt en hel del genom åren och Ingrid har hållit sig aktuell och populär genom att ta hem plagg som faktiskt passar, även om kunden inte är stöpt enligt aktuell och moderiktig modell. Kunderna i butiken talar om att de åkt från bland annat Linköping för att få Ingrids råd och hjälp och för att hitta något som sitter bra.

–Vi älskar dig, säger en kund spontant.

Nu är det dock dags att packa ihop. Ingrid är sjuk, med fel på hjärtklaffarna, som ska opereras, och lungorna. Operation väntar och sedan ska Ingrid ta det lugnt. Det är åtminstone planen.

Hon lägger ner, eller säljer, Figurina som butiken heter i Mjölby. Men dottern driver butik i Norrköping och där ska Ingrid vara aktiv framöver. Frågan är hur mycket hon faktiskt ska koppla av, som hon säger att hon ska. Hon pratar nämligen samtidigt om allt hon ska göra framöver, inte minst i dotterns butik.

Sara Anderberg


Ingrid Jarl tar sig tid med alla och säger vad hon tycker om plaggen. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU