Klik venligst
MJÖLBY 2022-6-28 KL. 17:09

Ett starkt centrum kräver nytänk

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Enligt Fastighetsägarnas cityindex kräver ett levande centrum kulturens närvaro, aktiveteter utanför handelns öppettider och butiker som tilltalar en medeveten och stark köpgrupp.

Fastighetsägarna cityindex presenterades nyligen och resultatet visar att många kommuner kämpar mot förlegade mål för att få ett centrum att leva. Det handlar inte längre om att bara locka nya butiker, utan tvärtom att tänka helt nytt.

Det är en omfattande undersökning som visar på många utvecklingsmöjligheter för städers centrum. Men för att uttrycka det enkelt är lösningen att tänka nytt.

Framför allt är det viktigt att få in kulturen i centrum och att få centrum att leva också när butikerna har stängt. Till exempel skulle ett centrum leva bättre om utbildning på något sätt fick fäste och studenter började trivas.

Cecilia Burenby (s), kommunalråd i Mjölby, säger att kommunen tar del av cityindex och tycker att det är en bra vägledning. Däremot ser hon svårigheterna med att åstadkomma förändringarna.

–Men man vet i dag att i kulturstarka miljöer vill folk bo och verka, säger hon.

–Och vi har jobbat systematiskt med centrum.

Mjölby kommun har inte nått hela vägen fram och skjuter ibland förbi målet. När cityindex pekar på lyckade exempel med second handbutiker som satsar på ett exklusivt intryck och lockar köpstarka, miljömedvetna kunder talar Cecilia Burenby om att man har arrangerat en loppis i Gallerian.

Däremot är Cecilia Burenby och kommunen villiga att ta del av råd och influenser från andra och böjer sig snabbt för behovet av bättring.

SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU