Klik venligst
MJÖLBY 2021-3-12 KL. 10:06

Eriks idé för att minska nedskräpningen: ”Inte svårare än så”

Av Anton Rimstedt

MANTORP. Erik Strängfors har flera gånger tagit initiativ för att minska nedskräpningen. Nu senast uppmanar han Mantorpsbor att ge sig ut på söndagar och gå på skräpplockarpromenad. Östgötatidningen hängde på initiativet och fick samtidigt en pratstund med Erik.

Eriks idé för att minska nedskräpningen: ”Inte svårare än så”
Det blir många gånger under den korta promenaden som Erik Strängfors får böja sig ner. Foto: Anton Rimstedt.

”På söndag klockan 10 tänker jag gå till närmaste återvinningsstation och på vägen dit plocka upp allt skräp jag hittar.
Om alla Mantorpsbor gör samma sak är snart allt skräp borta. Ett tips är att ta med en stor påse”.

Så skrev Mantorpsbon Erik Strängfors i en lokal facebookgrupp för en dryg vecka sedan och sedan gav han sig ut på en söndagspromenad med en stor påse i handen.
– Jag fick en hel del positiv respons på inlägget, sedan finns det alltid de som resonerar att de själva inte skräpar ner, så då behöver de inte plocka något skräp. Men jag är ingen militant skräpplockare som är ute efter att skuldbelägga någon, men ju fler som kan bidra med lite, desto bättre, säger Erik Strängfors när vi ses utanför hans hus i Mantorp.

Vi ger oss ut på den knappa kilometer långa promenad till närmaste återvinningsstation och det dröjer bara några meter innan Erik böjer sig ner för att plocka upp skräp som undertecknad inte ens reflekterade över. Flera gånger under promenadens inledning reagerar jag på samma sätt, ”såg han det där?”.
– Ögat vänjer sig ganska snabbt, men vi alla är så vana att det ligger lite smått överallt, så vi tänker inte ens på att det skulle vara nedskräpning. Men så fort man aktivt börjar leta så finns det överallt, säger Erik Strängfors.

Just ett sånt här initiativ har han inte tagit förut, men han har försökt att dra igång så kallade plogging-grupper, grupper där man joggar och plockar skräp samtidigt. Två flugor i en smäll.

– Men ofta skrämmer löpningen iväg folk som annars hade kunnat tänka sig att plocka skräp. Så jag tänkte testa med korta promenader till närmaste återvinningsstation. Det behöver inte vara svårare än så. Då får du motion, skräpplockning och frisk luft i ett, samtidigt som du känner dig lite duktig. Du har gjort en insats som egentligen inte var så krävande, men du går klappa dig själv på axeln. Det kan vi behöva ibland.

Efter några hundra meter har mitt öga vant sig, och plötsligt ser jag skräp överallt. Det vanligaste är fimpar och snus, men man hittar allt möjligt lustigt. Det vi inte ser är fler aktiva skräpplockare.

– Jag hoppas att några hittar ut i alla fall. Jag uppmanade ju inte till någon samling eller någon speciell rutt, så folk kan ju gå när de vill och till vilken station de vill. Det är det som är meningen. Ett enkelt initiativ utan hinder.

Och något sällskap hemifrån förväntade sig inte Erik.
– Jag har tonåringar där hemma och de är tyvärr inte så intresserade av att plocka skräp en söndagsförmiddag. De vill helst sova vi den här tiden. Men kanske att jag får med dem en annan gång.

Framme vid återvinningscentralen har de blivit dags att sortera den nu överfulla påsen. Där stöter vi på en kvinna som skulle kunna vara en skräpplockare. Erik frågar. Det visar sig att hon inte har sett facebookinlägget men tycker att det är en utmärkt idé som Erik har kommit med.
– Man ser så mycket skräp här i Mantorp. Och så är det väl överallt, säger kvinnan.

Idén om att engagera folk i skräpplockning kom till Erik när han under en period jobbade på skola.
– För barnen kan man göra det till en skattjakt. Presenterar man det på rätt sätt så tycker de att det är jätteroligt att leta grejer på marken.

Nu jobbar Erik Strängfors som platschef på ett gym i Linköping och han brinner för både hälso- och miljöfrågor.
– Att kunna kombinera en insats för miljön med en för din egen hälsa är väl fantastiskt? Och det behöver inte vara då mycket hela tiden. Ser man hela tiden den stora bilden, med nedskräpningen i våra hav och vad den leder till, så blir man kanske uppgiven. Men allting räknas, vi kan göra vårt här i Mantorp. Allt behöver inte vara så himla stort jämnt.

Anton Rimstedt



I varje dike och buskage hittar Erik skräp. Foto: Anton Rimstedt.



Framme vid återvinningscentralen. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU