Klik venligst
MJÖLBY 2021-7-22 KL. 08:01

Elitgymnasten som blev sångare - hör idrott och musik ihop?

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Musik och idrott, hör de två kulturyttringarna ihop? I vissa fall och inom vissa idrotter finns absolut en eller flera kopplingar till musiken. Med anledning av de stundande olympiska spelen pratade vi med Mjölbyartisten Rasmus Hultgren, som också är tidigare elitgymnast.

Elitgymnasten som blev sångare - hör idrott och musik ihop?
Rasmus Hultgren. Foto: Albin Pripp.

Gymnastik är för många en sport som uppskattas lite extra vart fjärde år när det blir dags för OS. Undertecknad kan sitta bänkad framför gymnastiksändningarna på OS, fast att jag i ärlighetens namn aldrig kollar annars.

En konstnärligt och estetiskt tilltalande idrott som fascinerar. Rasmus Hultgren har drygt 40 000 lyssnare i månaden på Spotify och har haft låtar som har gått viralt på TikTok. Mjölbykillen är på väg att etablera en musikkarriär på allvar, men innan satsningen på musiken låg länge fokus på just gymnastik. Under uppväxten utövade Rasmus Hultgren truppgymnastik på en relativt hög nivå och åkte på nationella tävlingar. Nu är det musik som gäller för hela slanten.
- Det krävs mycket självförtroende för att göra båda de sakerna. Att göra en trippelvolt fyra meter upp i luften kräver en del självförtroende och att man tror själv att man verkligen kan göra det. Det är samma sak i musik, för att våga släppa en låt krävs det en del mod. Alla lyssnar på musik, men det är faktiskt inte många som vågar göra det, säger Rasmus Hultgren.
– En annan koppling är det hårda arbetet som krävs för att bli bra på både gymnastik och musik.

Som med det mesta här i livet, med andra ord. Men just det estetiska och konstnärliga i gymnastik som idrottsform kan väl också vara en bro mellan Rasmus Hultgrens två stora passioner i livet.
– Det är en ”valid point”. Verkligen. Det gäller att hitta sin egen stil inom gymnastiken, precis som i musiken. Alla som håller på med gymnastik kan göra en bakåtvolt, men alla gör den på sitt eget sätt, till exempel.

Annars lyfter Rasmus Hultgren fram gemenskapen och det sociala som en förenande faktor i varför han först fastnade för gymnastik och sedan för musik.
– Mina närmaste kompisar som jag har idag fick jag genom gymnastiken. Och jag började med musik för att jag träffade en kille på gymnastiken som introducerade mig till det.

Och nu är det alltså dags för OS, det största för en gymnast. Men för Rasmus Hultgren har OS aldrig varit i det absoluta blickfånget.
– När jag tränade så följde jag gymnastik mycket. Jag tränade truppgymnastik och då var det inte en del av OS. Jag följde mer truppgymnastik, det var så att man kände ganska många av dem som var med i landslaget. Men nu har jag faktiskt ingen koll alls, säger han ärligt.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU