Klik venligst
MJÖLBY 2022-1-11 KL. 07:38

Efter inställd VM-fest i Mjölby: ”Svårt att tända allt engagemang en tredje gång”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Den gångna helgen skulle en internationell hockeyfest ha inletts i Mjölby. Så blev det inte. På julafton kom beskedet från Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att U18-VM ställs in. En enorm besvikelse för de inblandade, men med en dryg veckas distans till beskedet tycker Karin Ahl, ordförande i Östergötlands ishockeyförbund, att beslutet var rimligt.

Efter inställd VM-fest i Mjölby: ”Svårt att tända allt engagemang en tredje gång”
Karin Ahl. Foto: Anton Rimstedt.

Vi träffas i ProTrain arena, ishallen som vid det här laget skulle genomgå en sista förvandling till en VM-arena men som nu istället huserar allmänhetens åkning för de sista jullovsfirarna.
– Engagemanget här i föreningen har varit jättestort, så man blir ju besviken för alla som har jobbat hårt här och sett fram emot det. Men mest besviken blir man för spelarna.

Karin Ahl var en av de ansvariga för Mjölbys del av värdskapet och hon är en av många som har jobbat hårt för att en internationell turnering ska kunna genomföras i Mjölby. Två veckor innan turneringen skulle dra igång så drogs mattan undan under fötterna på MHC, Mjölby, LHC och Linköping, som tillsammans hade värdskapet för U18-VM för damer.
– Vi såg ju också att smittan ökade och att det kom nya restriktioner, samtidigt som vi befann oss i en liten bubbla med ett uppdrag som skulle genomföras. Så man blev förvånad, men tittade man upp lite så blev man det ändå inte.

Karin Ahl och de andra lokala arrangörerna fick beskedet om den inställda turneringen precis innan det blev offentligt, på julafton.
– Att det här ställs in två år i rad är en hård smäll mot spelarna, så jag hoppas verkligen de får chansen att spela på något sätt här framöver. Det här är en generation spelare som annars missar ett viktigt steg i karriären, säger Karin Ahl.
– Det har ett starkt signalvärde att ha en sån här turneringen här. Vi har dragit igång en väldigt stor flicksatsning som vi kör i Östergötland, och det här arrangemanget hade varit viktigt för att sätta ljus på det, med seminarier och workshops och sådant runtomkring.

Efter beskedet på julafton har det pratats, både från IIHF och från USA:s förbund, om att turneringen ändå kan bli av senare i år, kanske i USA, men i skrivande stund är inget klart och när det i så fall kan bli aktuellt med ett Junior-VM för tjejer i Sverige igen vet ingen. Karin Ahl fick frågan av medier direkt efter beskedet och för Östgötatidningen utvecklar hon vad hon menade.
– Det jag faktiskt sa var att om vi får frågan igen så ska vi självklart behandla den. Men man måste också ta med i beräkningarna att det kan vara svårt att tända allt detta engagemang en tredje gång.

Tror du att ni hade kunnat arrangera ett smittsäkert evenemang så som läget är nu?

– Mjölby hade ju bara varit en ren matcharena. Så jag tror att det hade varit lättare här än i Linköping, där skulle det pågå så många olika verksamheter. Här är det lättare att stänga av och hallen här i Mjölby är byggd på ett så bra sätt faktiskt, med egna ingångar till varje omklädningsrum. Lagen hade bara behövt kliva ur sin buss och rakt in i det egna omklädningsrummet.
– Men som helhet, med restaurang, hotell och transport som skulle utgå från Linköping, så hade det varit svårt tror jag.

Arrangemanget i Mjölby skulle samla många volontärer och både Mjölby Hockey och Mjölby kommun hade kraftsamlat inför VM:et.
– Volontärerna är jättebesvikna. Många har hört av sig efter beskedet. Det är många som har lagt mycket tid på förberedelser, säger Karin Ahl.

Ekonomiskt, vad innebär den inställda turneringen?

– Vi är mitt uppe i ett arbete där vi ser över vilka effekter det får. Vi hoppas ändå kunna avboka det mesta.

De flesta kostnader kopplat till turneringen landade inte hos Mjölby eller MHC.
– Men jag tror att Linköping och LHC:s kostnader i slutändan landar hos förbundet och till sist hos IIHF, det är ju IIHF som har ställt in, inte vi som lokal arrangör.

Karin Ahl är samlad när vi ses, har hunnit reflektera över den inställda turneringen och ändå se positivt på situationen.
– Det vi ser hända nu, med den nya varianten som sprider sig, gör att beslutet att ställa in känns mer relevant. Jag är jätteglad över alla som har bidragit. Vi har haft så kul när vi har planerat det här.

Och den glädjen kan man känna även att det blev inställt?

– Ja, jag tycker det, säger Karin Ahl.
Anton Rimstedt


Karin Ahl, ordförande i Östergötlands ishockeyförbund, framför de tomma läktarna i ProTrain arena i Mjölby. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU