Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-23 KL. 23:44

Efter hektiska kvalvåren – därför slutar Mjölbys tränare

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Hoppet levde nästan in i det sista för Mjölby hockey. Men när storsatsande Borås kom till ProTrain arena för att säkra avancemanget till Hockeyettan så släcktes samtidigt Mjölbys hopp. Och nu slutar tränarna Patrik Rosén och Rickard "Lillis" Johansson. För Östgötatidningen berättar "Lillis" varför.

Efter hektiska kvalvåren – därför slutar Mjölbys tränare
Matchen mot Borås blev Rickard "Lillis" Johanssons sista bakom bänken i ProTrain arena. Foto: Tobias Josefsson.

Hockeypulsen dunkade ända in i sena april i Mjölby, det är inte ofta den gör det. I sista hemmamatchen, och sista matchen med egentlig betydelse, var det dock de smått euforiska boråsarna som tog över ProTrain arena med sitt mycket röststarka och genomträngande sjungande. Delvis tack vare de många tillresta bortasupportrarna blev säsongsavslutningen publikfylld för MHC, 523 åskådare letade sig in i ishallen en sista gång innan vårsolen helt skulle ta över.

– Sett till hela säsongen så tycker jag att vi har överpresterat, gjort det riktigt bra. Vi har ju inte i närheten av de resurser som exempelvis Borås har. Vi värvar inte utifrån, vi har många unga killar och nästan alla kommer från närområdet. Våra killar jobbar hela dagar som hantverkare och sen tränar och spelar matcher. Många går upp till jobbet klockan 05 på morgonen och så kommer man hem från bortamatcher vid klockan 1-2. Det är tufft. Vi lägger ju ner samma tid, men vi utför ju ingen fysisk insats på det sättet. Jag är stolt över grabbarna, säger Rickard "Lillis" Johansson.

Men det är ändå den här verkligheten som får Lillis och tränarkollegan Patrik Rosén att nu kliva åt sidan. De har båda varit hockeytränare på ideell nivå, mestadels på ungdoms- och juniornivå, i 20 år. Nu tror Lillis att det är slut, i alla fall för egen del.

– Det här tar mycket tid alltså. Och mycket energi. Det har såklart varit jättekul, men nu känner jag mig färdig. Två år här i Mjölby var en bra tid, sedan blev det inte så mycket alls med första året på grund av pandemin. Det hade varit en fördel att få köra en säsong innan den här, sen om utfallet hade blivit annorlunda vet jag inte. Avtalet var skrivet på två år och många mil blir det. Här och nu känns det färdigt, man blir ju äldre själv också, förhoppningsvis kommer det yngre tränare som förnyar och förbättrar.

Lillis hoppas att kärnan i laget som sånär lyckades kvala upp sig blir kvar och att Lillis och Roséns efterträdare kam jobba vidare på det som finns i gruppen.

– Jag tror det kan bli bra om stommen blir kvar, och så de här unga killarna, att de kör på som de har gjort och så kanske man kan spetsa till det lite.

Själv ska Rickard "Lillis" Johansson vila från hockeyn, även om hockeykärleken och stoltheten över tidigare adepter gör att han sitter bänkad när såväl Adam Ginning spelar SM-slutspel som mitt i natten när Gustav Forsling jagar nya NHL-framgångar med sitt Florida.

Anton Rimstedt


Mjölbyspelarna fick deppa när Borås firade mål flera gånger om. Foto: Tobias Josefsson.Den tillresta Boråspubliken tog över ishallen i Mjölby efter avancemanget till Hockeyettan. Foto: Tobias Josefsson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU