Klik venligst
MJÖLBY 2021-10-1 KL. 19:07

Demokratin i fokus när "På spåret"-vinnaren gästade fullmäktige

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Ni känner kanske igen honom från tv-programmen Fråga Lund och På spåret, i det sistnämnda är han dessutom dubbel mästare. Historikern och den tidigare diplomaten Gunnar Wetterberg var i förra veckan på plats i Mjölby kommunfullmäktige för att föreläsa om demokratins historia.

Demokratin i fokus när
Tydliga gester och rejäl stämma när gunnar Wetterberg föreläser om demokratins historia. Foto: Anton Rimstedt.

Med avstamp redan i tidig medeltid, där faktiskt kyrkomötet i Skänninge 1248 nämndes som en betydande händelse då det hade en stark inverkan på utvecklingen av Sverige till en stat, guidade Gunnar Wetterberg Mjölbys politiker genom historien fram till 1921 och den kvinnliga rösträtten. Axel Oxenstierna, som Wetterberg själv har skrivit en biografi om, tvåkammarriksdagens införande 1866 och framväxten av dagens partier avhandlades allt under den 45 minuter långa föreläsningen.

Vad vi från våra pressplatser intill talarstolen kunde notera så pratade den skånska historikern dessutom helt fritt, utan manus. Inte är det någon slump att han, tillsammans med Parisa Amiri, vann På spåret två år på raken 2019 och 2020.

Men vad vet egentligen tv-profilen och den tidigare Hanoi- och Genèvediplomaten om Mjölbys historia? Östgötatidningen passade på att fråga Gunnar Wetterberg innan han klev upp i talarstolen i hörsalen.

– Som historiker är det den här sega diskussionen i riksdagen innan man fick den här delen av stambanan som går igenom Östergötland. Sedan är Mjölby också en av de här märkvärdiga städerna där ett enda gods har ägt nästan allting, med Burensköld. Att man ägde den mesta marken. Det finns på ett par håll, Hässleholm är också litegrann en sån stad, säger Gunnar Wetterberg och lägger till:

– Men så mycket mer koll än så har jag inte på Mjölby. Nu är På spåret gudskelov över för vår del, annars hade jag nog haft det lite svårt här.

Det blir inte mer?

– Jag tror inte det. De talade i alla fall om för oss att vi inte fick vara med en tredje gång på raken när vi hade vunnit två gånger i rad. Det var helt klart, men de har inte hört av sig nu heller. Vi kanske är överspelade helt enkelt.

Eller överkvalificerade kanske?

– Ja, om det är det som eventuellt är problemet så kan jag förstå det, för en del av det som är roligt med På spåret är väl att sitta i soffan och kunna spöa de som tävlar.

Blir man lite kaxig när man har vunnit två år i rad i ett sånt program?

– Nej, för man vet hur nära det var att gå åt helvete. I princip så är det ju så att om man missar på en resa så är det väldigt svårt att komma igen, säger Gunnar Wetterberg.

Tacksamheten att han hade med sig kulturjournalisten Parisa Amiri i buren i SVT:s flaggskepp går inte att ta miste på. Och tillsammans visade de ju sig vara en oslagbar duo.

– Hon hade stenkoll på programmet på förhand, till skillnad från mig. Hon var skitduktig. Parisa kan populärkultur, men det de flesta nog inte fattar är att för att kunna populärkultur ordentligt så måste man kunna enorm mycket runtomkring den. Vi hade liksom två olika typer av grejer som vi hade lärt oss ifrån och det kompletterade varann väldigt bra.

För första gången på många månader var saker och ting någorlunda normalt i hörsalen i stadshuset i Mjölby när det vankades sammanträde för kommunfullmäktige. De flesta ledamöter fanns fysiskt på plats och pandemins digitala sammanträden gjorde sig endast påminda via enstaka ledamöter som fanns uppkopplade på storbildsskärm hemifrån.

En dag för att fira demokratin om man så vill. Och det ville Mjölby kommun. För med anledning av ovanstående i kombination med högtidlighållandet av att demokratin firar 100 år i Sverige i år, så hade kommunen bjudit in historikern, ekonomen och tidigare diplomaten Gunnar Wetterberg att föreläsa om just demokratins historia.

Hur valsystemet förändrades från majoritetsvalkretsar till proportionell mandatfördelning och Gustav Vasas inverkan på att riksdagen faktiskt överhuvudtaget började användas, det hanns också med när en energisk och artikulerande Gunnar Wetterberg fängslade många av åhörarna i kommunfullmäktige.

På sin karaktäristiska skånska ledde han lokalpolitikerna igenom flera hundra år på 45 minuter, sedan fick Mjölby kommuns demokratiska företrädare chansen att ställa frågor till Gunnar Wetterberg. Möjligheten togs av så pass många att fullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson till slut fick sätta punkt för fler frågor för att man överhuvudtaget skulle hinna med ordinarie dagordning, detta första sammanträde på plats sedan allt digitaliserades på grund av pandemin för snart ett år sedan.


Anton Rimstedt






Inlyssnande kommunpolitiker. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU