Klik venligst
MJÖLBY 2022-10-25 KL. 08:52

Anna skriver om människan och hur det är att leva

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Anna Wallin Andersson är först ut som krönikör för Östgötatidningen. Vi får lära känna henne genom hennes krönikor men här får du också veta mera om människan bakom orden.

Anna skriver om människan och hur det är att leva
–Jag har alltid haft lätt för att uttrycka mig i skrift, säger Anna Wallin Andersson. Foto: Mia Karlsvärd

Anna Wallin Andersson har alltid tyckt om att skriva. Som barn skrev hon tidigt berättelser och dikter och det har fortsatt genom åren.
–Jag har alltid haft lätt för att uttrycka mig i skrift, säger hon enkelt.
Som krönikör är planen att skriva om mänskliga relationer.
–Hur det är att var människa och om att leva.

Anna Wallin Andersson hämtar inspiration från allt runt omkring henne. Hon kan gå på promenad och se saker som ger henne lust att skriva.
–Det finns så många berättelser där ute som bara väntar på att bli skrivna, säger hon.
I dag undervisar hon flyktingbarn från Ukraina och lär dem att förstå svenska språket och den svenska kulturen. Hon befinner sig aktivt i den värld som är i kris och krig och hon är också medveten om den kris, klimatkrisen, som hon menar är påtaglig.
–Det här är jätteviktigt.
Familjen har ett sommartorp där odling på ett optimalt och hållbart sätt står i fokus. Där gäller permakultur, som enkelt uttryckt betyder att man inte ser ogräs som något ont utan något som kan tillföra jorden näring.
–Man kan säga att det ska vara lite stökigt i trädgården, säger Anna Wallin Andersson.
Hon beskriver hur maken är den som står för själva odlandet och det tekniskt, praktiska. Själv intar hon en filosofisk inställning till odlingen och livet.
–Och det gäller att hushålla med både själen och naturen.
Anna Wallin Andersson känner in sin omgivning med sin högkänslighet. Det innebär att hon känner av energier som ilska, glädje och andra sinnesstämningar på ett sätt som andra människor inte kan göra.
–Det kan vara tufft men det ger en också väldigt mycket. När världen ser ut som den gör blir det påtagligt, säger hon.
I Anna Wallin Anderssons krönikor lär vi möta en människa som tror på hållbarheten för miljön och för människan. Hon reflekterar över livet i det lilla i den stora, i dag ganska osäkra, världen.

SARA ANDERBERG


Läs Annas första krönika i Östgötatidningen som delas ut gratis i västra Östergötland.

PÅ STARTSIDAN JUST NU