Klik venligst
MJÖLBY 2020-1-23 KL. 13:07

Allt fler besöker mötesplats för äldre

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. För tre år sedan invigdes Zenit– en mötesplats för äldre. Syftet var att motverka ensamhet. Per-Arne Olsson, som varit med sedan starten, berättar att intresset för att komma hit är stort – och att det ökar.

Allt fler besöker mötesplats för äldre
Syftet med Zenit är att motverka ensamhet och skapa en mötesplats där äldre kan träffas, berättar Per-Arne Olsson. Foto: Carolina Fransson

Zenit drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i Mjölby kommun. Per-Arne, som är fritidsledare och samordnar verksamheten, tar emot i dörren en fredagseftermiddag när vi besöker mötesplatsen. Han arbetar 75 procent här och utöver honom hjälper frivilliga seniorer till. Här finns husråd, programråd och cafégrupp.

Mötesplatsen har öppet tre eftermiddagar i veckan och besökarna kommer från Mjölby, men även från andra kommuner som Boxholm, Motala och Linköping.

Ensamheten är ett samhällsbekymmer och det finns ett stort behov hos många att träffa andra, upplever Per-Arne.
– Måltalet för förra året var 23 personer per öppettillfälle – och det klarade vi. Vissa aktiviteter är det kanske 15 personer som deltar i, medan det i andra är 60-70. Första året hade vi 15 deltagare i snitt, andra året 22 och nu tredje året 23, säger han.

Zenits programråd bestämmer aktiviteterna för varje vecka. Det kan till exempel vara föreläsningar, samhällsinformation, ”prova på”-aktiviteter och musikaktiviteter. Programrådet lyssnar in önskemål från besökarna. I lokalen finns också en förslagslåda där besökarna kan lämna förslag på aktiviteter. Musikaktiviter är särskilt populära, berättar Per-Arne.

Men även om besökarantalet ökar är det många som inte nås, och som är svåra att nå, menar han.
– Det är inte helt lätt. Jag har pratat med kuratorer på vårdcentraler och vi har varit ute och pratat med personal inom äldreomsorgen. Det kan vi nog göra i mycket större utsträckning. I bland får man kanske också låta bli att vara ledsen över dem som inte kommer, och vara glad över dem som verkligen kommer. Jag märker att det gör skillnad för många. Det gör det för mig också. Jag bor också ensam och här är det familjärt, säger han.

Christina Klasson, som är med i programrådet, gick till Zenit första gången på öppningsdagen.
– Jag är pensionär, och innan jag började gå hit hade jag precis gjort mig av med min sommarstuga. Då fick jag en massa fritid. Jag hade sett att Per-Arne gjort reklam för att han skulle sitta här och spela ukulele på öppningsdagen. Jag hade också börjat spela ukulele och jag gick hit för att se vem han var. Jag gillade att vara här, så jag fortsatte. Jag har träffat nya vänner här som jag också umgås med privat. Vi brukar träffas hemma hos varandra eller till exempel gå på någon konsert, säger hon.
Carolina Fransson

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter