Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-30 KL. 13:26

Varannan svensk spenderar mer än planerat i matbutiken - så håller du dig till din budget

Av Josefin Petersson

Varannan svensk spenderar mer än planerat i matbutiken - så håller du dig till din budget
Foto: Pixabay

Sju av tio svenskar uppger att de har blivit mer medvetna om sin matbudget sedan prisökningarna. Trots detta handlar varannan svensk alltid för en större summa än planerat när de går till matbutiken. Det visar en ny undersökning från HelloFresh och Censuswide. För att hjälpa svenskarna hålla sig till sin matbudget delar HelloFresh receptkreatör sina bästa tips.

Svenskarna lever i en tid som präglas av ökade levnadskostnader och inflation. En ny undersökning från HelloFresh och Censuswide visar att sju av tio (72%) svenskar har blivit mer medvetna om sin matbudget till följd av prisökningarna. Dessutom har nära tre av fyra (74%) en tanke kring vilken summa de ska handla för när de går till mataffären. Trots detta handlar varannan (53%) alltid för en större summa än tänkt.

– Trots att många anstränger sig, sätter upp en matbudget för månaden, planerar vad som ska ätas i veckan och vad det får kosta, är det lätt att råka spräcka sin matbudget. Ofta slinker det ner varor i kundvagnen som inte är planerade, som man vill ha för stunden, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Som ett resultat av dagens ekonomiska läge uppger nära fyra av tio (38%) svenskar att de äter mindre dyr mat, som exempelvis kött och nästan lika många (36%) har varit tvungna att dra ner på mat av hög kvalitet.

Tips: Så håller du din matbudget!

För att hjälpa svenskarna att hålla sin matbudget och laga mat smart har HelloFresh receptkreatör Karin Wenner tagit fram sina bästa råd.

1. Undvik impulsköp
Undvik att hamna i fällan av impulsköp. Bestäm en dag, exempelvis söndagar där du eller ditt hushåll planerar eller beställer hem mat för veckan. Ta beslut om vad ni ska äta, hur mycket budget ni har att spendera och om ni inte beställer hem mat - när det passar att handla. Går du och handlar, se till att inte handla hungrig då det ofta leder till spontana köp.

2. Sortera i kylskåpet
Det är lätt att glömma vad som finns i ett stökigt kylskåp. Välj en dag i veckan där du tar 10 minuter till att sortera och få koll på vad du har för mat och rester hemma. Få också ditt hushåll att förstå systemet för vart saker ska stå.

3. Separat konto för matinköp
Skaffa ett separat matkonto för att göra det enkelt att sätta en budget. För du över en viss summa varje månad blir det lätt att hålla koll på vad du har kvar och hålla dig till det. Det är också ett bra sätt för de som lever tillsammans att hålla koll på utgifterna.

4. Utnyttja tiden för lärande
Utnyttja tiden till fullo genom att involvera dina barn i planeringen. Genom att prata om vad ni ska äta i veckan kan ni få tid till att öva matematikkunskaper. Förutom att öka förståelsen för kostnader får förhoppningsvis dina barn också en större känsla av att kunna påverka vad ni äter hemma och bli mer intresserade av mat generellt. Extra bra för kräsna barn som inte går med på vilken mat som helst.

5. Matsvinn = pengar i soptunnan
Det är lätt att dra slutsatsen att storhandling automatiskt leder till sparade pengar. Men slutar det i att du lagar alldeles för mycket mat som ni inte äter upp eller att matvaror hinner bli gamla innan användning, leder det bara till matsvinn - vilket i sin tur är pengar i soptunnan. Prioritera istället att handla det du faktiskt behöver.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Censuswide. Under perioden 29-juni 17 juli 2023 har sammanlagt 1 005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 16+ år, i Sverige.

Hur mycket mer eller mindre medveten om din matbudget är du sedan kostnadsökningen?
Total Man Kvinna
Mer medveten om min budget (Total) 72% 64% 78%
Mycket mer medveten om min budget 34% 23% 42%
Något mer medveten om min budget 38% 41% 36%
Varken mer eller mindre medveten om min budget 18% 24% 13%
Något mindre medveten om min matbudget 5% 6% 4%
Mycket mindre medveten om min budget 2% 3% 2%
Jag har ingen matbudget 3% 3% 3%
Mindre medveten om min budget (Net) 7% 8% 6%

Har du en tanke kring ungefär hur mycket du kommer att spendera när du går till matbutiken? Total
Ja 74%
Nej 26%

Du sa att du tänker på ungefär hur mycket du kommer att spendera när du går till matbutiken. Betalar du vanligtvis mer, mindre eller rätt belopp jämfört med det du har i åtanke? Total
Mer 53%
Mindre 15%
Jag spenderar ungefär det jag tänkt mig 32%

Hur har inflationen och de ökade levnadskostnaderna, om alls, påverkat dina veckovisa matinköp? (Fler val möjliga) Total
Jag spenderar mer pengar 26%
Jag äter mindre dyr mat (exempelvis kött) 38%
Jag har varit tvungen att dra ner på mat av hög kvalitet 36%
Jag spenderar mer tid till att planera 35%
Jag kämpar för att hålla mig till budgeten 35%
Jag spenderar mindre pengar 24%
Jag äter inte maträtter från olika typer av kök 19%
Det har inte påverkat mig 4%
Annat, nämligen: 1%

PÅ STARTSIDAN JUST NU