Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-24 KL. 12:00

Tyskarna dricker mjölk från Småland

Av Thomas Edgren

Arlas mejeri i Jönköping har nu börjat exportera svensk mjölk till Tyskland. Detta något tack vare investeringar på närmare 100 miljoner kronor. Samtidigt positionerar mejeriet sig som en strategiskt viktig anläggning för det europeiska kooperativet.

Tyskarna dricker mjölk från Småland
Arla börjar nu exportera svensk mjölk från Jönköping till Tyskland. Den beräknade årsvolymen ligger på 5,5 miljoner kilo mjölk. Foto: Arla

- De senaste åren har vi gjort stora investeringar i mejeriet för att bli en strategiskt viktig anläggning inom Arla. Nu är vi ett av kooperativets största mejerier för mjölk med lång hållbarhet och har blivit godkända för internationell export. Förra veckan började vi producera svensk mjölk för tyska kunder, säger Martin Drobena, Arlas mejerichef i Jönköping.

I oktober slutfördes projektet med att installera två nya steriltankar på mejeriet. Med de nya tankarna kan kapaciteten för mjölk i kategorin ESL, Extended Shelf Life/lång hållbarhet, öka med 50 procent till 90 miljoner kilo. Syftet är att göra det möjligt att exportera ESL- och laktosfri mjölk till Tyskland, vilket mejeriet godkändes för i september.

De nya steriltankarna och exporten till Tyskland är en del av Arlas plan att göra mejeriet i Jönköping till en strategiskt viktig anläggning för kooperativet. Totalt har det investerats drygt 100 miljoner kronor under de senaste åren, i bland annat de nya steriltankarna, ett emballagelager, en förpackningsmaskin, trågpackare och pallastare för ESL-produkter.

- Vi är framtidens mejeri. Varje dag tar vi hand om 500 000 kilo mjölk som kommer in från Arlagårdar i Småland. Av den näringsrika mjölken gör vi produkter som konsumeras lokalt, nationellt och nu även internationellt. Det är häftigt när man tänker på det, säger Martin Drobena.


FAKTA

Jönköpings mejeri
Antal medarbetare: 450.
Mjölkinvägning: cirka 200 miljoner kilo per år.
Mjölken till mejeriet kommer från 280 Arlagårdar i Småland
Mejeriet förser hela södra Sverige med mjölk, fil och grädde
Mejeriet är 100 procent fossilfritt med förnybar el och energi.PÅ STARTSIDAN JUST NU