Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-4 KL. 08:51

Tanka biogas producerat av mat- och grönavfall: Småländska Bränslen öppnar biogasmack i Smålandsstenar

Av Josefin Petersson

Tanka biogas producerat av mat- och grönavfall: Småländska Bränslen öppnar biogasmack i Smålandsstenar
Foto: Pressbild

Nu har första spadtaget tagits för Småländska Bränslens biogastankställe i Smålandsstenar. Tankstället som beräknas öppna i december etableras tack vare transportföretaget Västbo Transports satsning på biogaslastbilar.

Fösta spadtaget av Småländska Bränslens tankställe i Smålandsstenar har tagits av Karl Johannesson, Söderqvist Gräv; Peter Bäckström, Småländska Bränslen; Jacob Axelsson, Västbo Transport; Axel Erlandsson, Söderqvist Gräv och Thomas Gustavsson, Västbo Transport.

Småländska Bränslen driver 13 biogastankställen i Småland och Blekinge, och ytterligare tre är under uppbyggnad. Genom att Västbo Transport nu satsar på biogaslastbilar som en del i sin gröna omställning etablerar Småländska Bränslen ett tankställe för biogas i anslutning till transportföretagets lokaler i Smålandsstenar.

- Vi tror starkt på biogas som bränsle för tung trafik. Många pratar om vad framtidens bränsle kommer bli, men faktum är att det redan är här. Biogas är lokalt producerat av restprodukter och har lägst utsläpp av alla bränslen inklusive el, säger Peter Bäckström, på Småländska Bränslen.

Västbo Transport har under året investerat i fem biogaslastbilar och beställt ytterligare ett antal som levereras under nästa år.

- Vi jobbar aktivt med att minimera vårt klimatavtryck och investeringen i biogaslastbilarna är en viktig del i detta. Och det är tack vare bra samarbete med Småländska Bränslen där de etablerar ett tankställe precis utanför våra grindar som gör satsningen möjlig, säger Jacob Axelsson, vd på Västbo Transport.

Biogaslastbilar får köra i gröna zoner
En lastbil som körs på biogas fungerar precis som vilken annan lastbil som helst, men har fördelen av minimala koldioxidutsläpp, inga utsläpp alls av farliga partiklar som kväveoxider. Tack vare de låga utsläppen är biogaslastbilar godkända för att köra i zoner med trafikbegränsningar.

Biogastankstället i Smålandsstenar har planerats under lång tid, men trots det hann Västbo Transports biogaslastbilar levereras innan tankstället står klart. Det gör att lastbilarna ännu så länge får tankas i Gislaved.

- Det är kul att Trafikverket sett positivt på etableringen och placeringen i anslutning till väg 153. Tyvärr har tankstället försenats av omständigheter som varken vi eller Småländska Bränslen råder över, så nu ser vi verkligen fram emot att snart kunna börja tanka lastbilarna på närmare håll, säger Jacob Axelsson.

Biogasen som snart kan tankas i Smålandsstenar kommer inledningsvis produceras i Jönköping av restprodukter som mat- och grönavfall.

– Biogas är bokstavligt talat ett närproducerat bränsle med väldigt låga klimatavtryck. Det är otroligt mycket smartare att vi i Sverige tillverkar vårt eget bränsle än att importera drivmedel som är sämre för både klimat, miljö och svensk sysselsättning, säger Peter Bäckström.

Om biogas
· Biogas är ett svenskt, lokalproducerat bränsle.
· Biogas tillverkas av restprodukter som avloppsslam, gödsel, matavfall och grönavfall.
· Biogas är ett av de mest klimatsmarta energislagen med väldigt låga utsläpp. Biogas ger i snitt 3 gånger lägre utsläpp en el och hela 29 gånger lägre utsläpp än diesel, enligt Energimyndighetens statistik. Se www.biogasbilen.se/miljo för mer information och källhänvisning.
· Biogas är fördelaktigt rent ekonomiskt jämfört med bland annat bensin eller diesel.
· Det finns över 200 tankställen i landet och över 3500 i Europa.

PÅ STARTSIDAN JUST NU