Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-15 KL. 13:45

Svenska stjärnor i von Triers Riket

Av Thomas Edgren

När den sista säsongen av Lars von Triers Riket har premiär på Viaplay är den full av svenska stjärnskådespelare som Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll och Asta August. Dessutom spelar Alexander Skarsgård en mindre biroll. Riket Exodus produceras av Zentropa, Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst. Premiären blir under 2022.

Svenska stjärnor i von Triers Riket
Lars von Trier instruerar Ida Engvoll och Tuva Novotny. Foto: Christian Geisnæs

”Danskjävlar” blev den bittre svenske överläkaren Stig Helmers mantra i de två första säsongerna av Riket i mitten av 1990-talet. Nu kan vi förvänta oss fler svenska i Riket Exodus, den tredje och sista säsongen av den legendariska serien om det goda och onda på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Persbrandt spelar överläkare
Tuva Novotny spelar läkaren Anna, Mikael Persbrandt överläkaren Helmer Jr., Alexander Skarsgård spelar advokat på Rigshospitalet, David Dencik spelar Bosse, ledare för Swedish Anonymous, Ida Engvoll spelar hackaren Kalle medan Alba August är medicinstuderande och Anders Mossling är vakt i Swedish Anonymous.

Humor och skräck
Med Riket Exodus fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda.

Källa: Film i Väst

Filmfakta
Riket Exodus produceras för Nordic Entertainment Group och DR av Zentropa Entertainment (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och med stöd av Nordisk Film & TV Fond, Creative Europe Media Programme of European Union. International sales av Trustnoridsk.
I samband med produktionen av Riket Exodus har Riket I och Riket II genomgått en restauration, så att alla säsonger kan sändas tillsammans i hög kvalitet till glädje för både gamla och nya fans. Alla säsonger blir tillgängliga på Viaplay.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter