Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-7 KL. 11:00

Svensk möbelhistoria skildras i ny bok

Av Thomas Edgren

Gemla Fabrikers i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik och har upplevt det mesta av den svenska möbelindustrins utveckling, framväxt och fortlevnad. I boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras människorna och livet på bruksorten på ett initierat och kärleksfullt sätt.

Svensk möbelhistoria skildras i ny bok
Konsten att tämja trä är en ny bok om Gemla Fabriker i Diö.

— Gemlas sätt att tillverka högkvalitativa möbler utifrån genuin omsorg, lika genuint hantverkskunnande och traditioner är ett kulturarv att förvalta. Dessutom helt unikt i kraft av att vara Sveriges enda möbelverkstad som behärskar konsten och hantverket i att forma massivt trä till nya former med hjälp av vattenånga, säger Svante Öquist, f.d. chefredaktör på Elle Decoration och som har skrivit bokens förord.

”Näst intill unikt”
Han fortsätter: - Att Gemla genom åren alltid varit och fortfarande är en föregångare i fråga om att själva, och med fullständig självklarhet, ta sig an omvårdnad och service av sina alster är inget annat än anmärkningsvärt och näst intill unikt, säger Svante Öquist, f.d. chefredaktör på Elle Decoration och bokens förordsskrivare.

Ödesdigra bränder
Gemlas historia är präglad av ödesdigra bränder, konkurser och en allt hårdare internationell konkurrens men också av passionen för hantverket, traditionen och det lokala. Här finns historien om böjträteknikens ursprung av Kerstin Wickman, essäer om design- och kulturhistoria av Sara Kristoffersson och nedslag i svensk industrihistoria av Anders Houltz.
Det är också berättelsen om bruksorten Diö, där människorna, hantverket och platsen porträtteras av Petter Eklund.

Speglar Sveriges utveckling
Gemlas 160-åriga tillvaro speglar på många sätt Sveriges utveckling från ett av Europas fattigaste och mest outvecklade länder till dagens högteknologiska tjänste- och informationssamhälle. Företaget har visserligen genom alla tider förknippats med hantverk, men dess tillkomst och utveckling måste ändå förstås mot bakgrund av industrialismen och de nya konsumtionsmönster den förde med sig.

Hade startat i Storbritannien
Den industriella revolutionen hade startat i Storbritannien och spreds vid 1800-talets början från land till land. Till Sverige nådde den sent i jämförelse med de stora länderna i Västeuropa, men från 1850-talet och framåt satte den allt tydligare prägel även här.

Källa: Gul PR


Författare av boken är Petter Eklund, Anders Houtz, Sara Kristoffersson och Kerstin Wickman.

SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

PÅ STARTSIDAN JUST NU