Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-17 KL. 18:00

Ny svampbok släpps

Av Thomas Edgren

Hösten är här, vilket innebär högsäsong för svamp ute i skog och mark. Men svamp är även vanligt både i och på kroppen. Enligt en ny Sifo-undersökning har hela 38 procent av svenskarna haft en svampinfektion under de senaste fem åren, där fler än hälften anser att svampen varit svår att diagnostisera.

Ny svampbok släpps
För att guida rätt och ge råd om egenvård lanserar Apotek Hjärtat nu en svampbok där du får svar på allt du vill veta om svamp.

För att guida rätt och ge råd om egenvård lanserar Apotek Hjärtat en svampbok där du får svar på allt du vill veta om svamp. Var växer torsk och pityriasis versikolor? Hur känner du igen ljumsksvamp? Hur ska nagelsvamp behandlas? Och hur förbygger du svampinfektion i underlivet?

- Även om undersökningen visar att det är vanligt att man får svampinfektioner är det många som tycker att det känns pinsamt att prata om det. Och vissa upplever obehag utan att ens veta om att det är en svampinfektion de har. Oavsett vilket blir konsekvensen densamma; onödigt lidande. Det vill vi på Apotek Hjärtat ändra på med vår nya svampbok, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
-
Det finns flera huskurer som påstås kunna råda bot på en svampinfektion. Enligt den nya Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, uppger drygt var tionde kvinna att de har testat huskuren filmjölk eller yoghurt mot svampinfektioner.
Även om en del svampinfektioner behöver diagnostiseras av läkare, och behandlas med receptbelagda läkemedel, kan vissa behandlas och förebyggas på egen hand. Dock har många huskurer, inklusive filmjölk eller yoghurt, ingen bevisad effekt. Svampboken innehåller flera tips och råd kring hur du kan behandla några av de vanligaste svampsorterna samt förbygga dessa – på rätt sätt.

- Enligt undersökningen uppger var fjärde kvinna att de haft en svampinfektion i underlivet, vilket gör det till en av de vanligaste svampsorterna. För att förebygga infektionen ska du undvika att tvätta dig för ofta, och använda intimolja i stället för tvål, fortsätter Annika Svedberg.
-
- Du bör även undvika byxor och underkläder som sitter för tight, samt underkläder i syntetiskt material.
-


PÅ STARTSIDAN JUST NU