Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-18 KL. 18:00

Ny bok om klassiska bakverk

Av Thomas Edgren

På grund av minskad efterfrågan eller tidsbrist har många av de klassiska bakverken försvunnit från konditorierna. I nya boken ”Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr” vill konditor- och bagarmästaren Jan Hedh återintroducera dessa klassiker.

Ny bok om klassiska bakverk
”Inte bara bullar” innehåller 100 klassiska recept på bakverk som vi minns från förr.

Den nya boken med många recept släpps 22 september.
- När jag började som konditorlärling 1965 fanns det över 6 000 kaktempel, det vill säga konditorier, i Sverige. Bara i min hemstad Malmö fanns det 350 stycken, minns säger Jan Hedh.
Idag räknar man med att cirka 1 000 konditorier finns kvar i landet, men då inkluderas också kaféer och bagerier som ju inte är riktiga konditorier. Förr hade alla konditorier olika specialiteter förutom standardsortimenten av vetedeg, karlspaderdeg, wienerbröd och smördegsbakverk. Sortimentet var mycket större än i dag.

”Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr” är en receptskatt med några av våra bästa klassiska bakverk och kakor. Här är bakningen en konstart och allt görs helt från grunden i såväl enklare som mer avancerade recept, för dig som vill ta bakningen till nästa nivå eller lära dig mer om bakverk och kakor från förr.

Boken blir ett referensverk för bakälskare och konditorer – en nostalgitripp där alla kan minnas sin barndoms konditoribesök.
Den innehåller en utförlig del fakta med tips om utrustning och grundrecept följt av över 100 recept på allt från enkla Toscarullar till den avancerade Florentinertårtan. Detta varvas med personliga berättelser av Jan Hedh och bilder tagna av Charlotte Gawell.


Författarfakta.
Jan Hedh är en av Sveriges främsta konditor- och bagarmästare. Vid sidan om författarskapet jobbar han som konsult, med utbildning, kurser och produktutveckling inom konditori- och bageribranschens alla yrkesgrenar. Jan Hedh är också grundare av Olof Viktors Bageri i Glemminge och Hedh & Escalante Chocolatier, som gör praliner, marmelad och kakor.
Han har genom åren författat en mängd prisbelönta böcker om bland annat tårtor, kakor, bröd, choklad, desserter, sylt och marmelad.


PÅ STARTSIDAN JUST NU