Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-11 KL. 10:23

Matglädje ska inspirera till bättre folkhälsa i nytt samarbete

Av Josefin Petersson

Matglädje ska inspirera till bättre folkhälsa i nytt samarbete
Foto: Pressbild

Hjärt-Lungfonden och Di Luca & Di Luca AB med varumärket Zeta påbörjar idag ett samarbete för att tillsammans bidra till en bättre folkhälsa, genom att lyfta vikten av att välja hälsosamt fett och samtidigt inspirera till god och hälsosam mat och hälsosamma måltider.

- Med detta samarbete tar vi ett viktigt steg framåt i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar. Genom att kombinera en erfaren expertis inom medelhavskost och matglädje med vår långvariga roll som forskningsfinansiär hoppas vi kunna inspirera fler svenskar till mer hälsosamma matvanor. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en friskare framtid för Sverige, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Satsningen fokuserar på nyttiga fetter. Centralt i samarbetet mellan Hjärt-Lungfonden och Zeta är en ökad medvetenhet om vikten av att välja hälsosamma fetter och hälsosamma matvanor.

- Det är ett privilegium att vi kan inspirera till goda måltidslösningar och samtidigt bidra till den livsviktiga forskningen för en bättre folkhälsa, säger Christian Di Luca, delägare av Zeta och Di Luca & Di Luca. Medelhavsmaten är ju fantastiskt god och älskad av nästan alla, dessutom det nyttigaste du kan äta enligt forskningen. Fett måste vi ha, men det ska vara rätt sorts fett, vilket bidrar till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Samarbetet
Under samarbetet som ska pågå under 2024 kommer Zeta och Hjärt-Lungfonden att genomföra gemensamma aktiviteter där man ska lyfta nyttiga fetter, olivolja och medelhavsmaten. Hjärt-Lungfondens logotype kommer att synas på flera av Zetas olivoljor och på den bredbara olivoljan BreOliv. Det kommer även finnas recept och handfasta tips i butik och på hemsidan zeta.nu, för att underlätta för konsumenterna att göra hälsosamma val.

- Jag är oerhört stolt över att vi som det första livsmedelsföretag och varumärke på många år kan inleda ett sådant här samarbete med Hjärt-Lungfonden, säger Zetas marknadschef Eva Junevad. Det här är en naturlig utveckling av det arbete vi bedrivit under flera år, att på ett inspirerande sätt ge alla möjlighet till enkla och goda val varje dag.

Den hälsosamma Medelhavsmaten
I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom och det kan till stor del kopplas till levnadsvanor som vad vi äter. I somras kom de nya nordiska näringsrekommendationerna och de ligger nära det som kallas för medelhavskosten eller medelhavsmaten. Hälsosamt fett i form av vegetabilisk olja, gärna olivolja, mycket grönsaker och rotfrukter, kolhydrater från gryn, pasta och baljväxter, mer fisk och mindre mängd rött kött, som vi bör vara försiktiga med.

Gemenskap vid matbordet
Partnerskapet lägger även en särskild vikt vid mervärdet av gemenskap runt matbordet. Vi mår bättre och äter bättre om vi gör det tillsamman med dem vi tycker om. Enligt Pep-rapporten äter barn mer grönsaker tillsammans med familjen, än när de äter ensamma. Denna effekt på vår hälsa bryr sig inte om med vilka vi äter, det kan vara vänner, grannar eller kollegor. Därför vill vi genom samarbetet uppmana alla att ta steg mot mer hälsosamma matvanor, att uppleva glädjen i matlagning och att prioritera att äta tillsammans.

Om Zeta
Zeta ägs av familjeföretaget Di Luca & Di Luca som grundades 1971 av Fernando Di Luca – italienaren som tog olivoljan, pastan och kunskapen om medelhavsmaten till Sverige. Di Luca & Di Luca utvecklar och säljer mat från Italien och länderna kring Medelhavet. Förutom det egna varumärket Zeta har man ett antal agentursvarumärken, till exempel Giovanni Rana färsk pasta och San Pellegrino. Di Luca & Di Luca ägs av familjen Di Luca med syskonen Gabriella, Christian och Paola i spetsen och drivs tillsammans med ett fyrtiotal medarbetare på Södermalm i Stockholm. Besök gärna webbplatserna för mer information www.diluca.se, www.zeta.nu

Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

PÅ STARTSIDAN JUST NU