Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-1 KL. 14:30

Game changer bland transportbilar

Av Thomas Edgren

I veckan har Nissan lanserat nästa generation av kompakta skåpbilar, nya Townstar. Nykomlingen kommer att finnas tillgänglig med två drivlinor - en 100 % elektrisk- och en bensindriven version.

Game changer bland transportbilar
Townstar EV van dynamic 02, ena v de nya varianterna av Nissans Townstar. Foto: Nissan

Townstar är Nissans hittills mest tekniskt omfattande transportbil och erbjuder fler än 20 nya tekniska funktioner som underlättar förarens vardag.

Förbättrat batteri
Townstar följer framgångarna med e-NV200, som har varit en pionjär och en ledare på elbilsmarknaden. Med ett förbättrat 44 kWh batteri, avancerad teknik och låga driftskostnader erbjuder eldrivna varianten av Townstar en effektiv hållbar mobilitetslösning.
Townstar har utvecklats för optimal effektivitet och mångsidighet i stadsområden och har två drivlinelösningar i transport- och kombi (passagerare) version för att tillgodose kundernas behov.

Uppfyller Euro 6d utsläppskraven
Den bensindrivna versionen av Townstar har en 1,3-liters fyrcylindrig bensinmotor på 130 hk och med ett vridmoment på 240 Nm. Motorn uppfyller de senaste Euro 6d-utsläppskraven. Med den 100 % elektrifierad drivlinan får Townstar ett 44 kWh batteri med intelligent energihantering och effektiv termisk kylning av batteriet. Bilen har ett vridmoment på 245 Nm och en räckvidd på 285 km, enligt WLTP -kombinerade cykel.

Ny säkerhetsstandard
Mer än 20 nya tekniska funktioner introduceras med Townstar. Ett brett utbud av säkerhetsystem och avancerade förarassistansfunktioner som till exempel Side Wind Assist och Trailer Sway Assist ökar säkerheten och trygghet bakom ratten. Intelligent autobroms med fotgängare- och cyklistdetektering samt korsning- och parkeringassistans, och intelligent adaptiv farthållare.
Dessutom är, för första gången, Nissan Around View Monitor (AVM) integrerad i Townstar. Med hjälp av en uppsättning kameror runt bilen får föraren en 360-graders bild av området runt fordonet, vilket bidrar till ökad säkerhet vid parkering.

Förarassistans ProPILOT
Det prisbelönta förarassistanssystemet ProPILOT, som vid motorvägskörning hjälper föraren att följa trafikens rytm och att hålla bilen i sitt eget körfält, kommer också att finnas tillgängligt i Townstar.
E-Call, Apple CarPlay / Android Auto och sladdlös telefonladdning kommer att finnas tillgängliga från lansering i båda versionerna av Townstar. Den 100 % elektrifierade versionen kommer med ytterligare förbättrade anslutna tjänster som visas via en 8’’ pekskärm, som är ansluten till en 10’’ digital instrumentpanel.

Avancerad interiör
Townstar är byggt på en helt ny alliansplattform som heter CMF-C. Townstar blir den första europeiska Nissan modellen som produceras med den nya Nissan-logotypen, och blir introducerades under Nissan NEXT -transformationsplanen, där prioritet är hållbar tillväxt och lönsamhet.
Townstar är utformad för att tillgodose behoven hos små och medelstora företag som söker mångsidighet, bekvämlighet, utrymme och hög nyttolast.

Många förvaringsmöjligheter
Kombiversionen av Townstar har en komfort som i en personbil och är ett bra alternativ för familjer på språng. Dessutom många förvaringsmöjligheter och ett bagageutrymme på 775 liter.
100 % elektrifierade Townstar har estetiska egenskaper från ARIYA med LED-lampor, en en aerodynamisk front med ett kumiko-mönster, V-motion-design och varselljus.

Integrerade luftridåer
Den bensindrivna versionen av Townstar sticker ut med sitt skarpa och dynamiska utseende. Den får också integrerade "luftridåer" för att optimera luftflödet runt stötfångaren och framhjulen samt minska luftmotståndet och bränsleförbrukningen.
Källa: Nissan

PÅ STARTSIDAN JUST NU