Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-15 KL. 13:30

Fler samtal än någonsin till Bris under sommaren

Av Thomas Edgren

Under sommarlovet har Bris haft nästan 7 500 kurativa samtal med barn – en ökning med 30 procent jämfört med förra årets sommarlov. Det är första året som barn har kunnat kontakta Bris oavsett tid på dygnet och barns behov av att få prata med någon om sin situation har uppenbart varit stort.

Fler samtal än någonsin till Bris under sommaren
Två somrar i rad har mängden samtal från barn till Bris stödlinje varit exceptionellt. Personen på bilden har inget med texten att göra. Arkivfoto: Bris.

Förra sommaren var mängden samtal från barn exceptionell i Bris stödlinje. Det var delvis väntat med tanke på pandemin som just då hade slagit till och snabbt förändrat mångas vardag. I år har Bris för första gången haft öppet under dygnets alla timmar och trycket har ändå fortsatt att vara högt.
- Bevisligen behöver många barn Bris under sommaren, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
-
Hantera konflikter
Under sommarlovet kontaktar barn Bris för att få stöd kring allt möjligt. Det kan handla om att få hjälp att hantera konflikter som uppstått med kompisar, om oro inför skolstart, funderingar kring relationer och att vara ung eller om att behöva akut hjälp när något allvarligt precis har hänt. De vanligaste samtalsämnena under årets lov har dock handlat om familjen och om barn som mår psykiskt dåligt.

Barnen utelämnade till hemmet
För barn som befinner sig i utsatta situationer kan sommaren innebära en förstärkt utsatthet, till exempel för barn som upplever mycket konflikter hemma, som lever med våld, eller vars föräldrar har psykisk ohälsa eller missbruksproblematik. När skola och fritidsaktiviteter håller stängt blir barn mer ensamma och utelämnade till hemmet och under ledigheter kan påfrestningar inom familjen öka och bli mer påtagliga för barn. En vanlig upplevelse bland barn som söker stöd hos Bris är också att samhällets stödinstanser är mer otillgängliga under semestertider.

Ångest och nedstämdhet
Många barn har under sommaren kontaktat Bris angående ångest och nedstämdhet och har velat få hjälp för sitt dåliga mående. Det märks särskilt på kvällen och natten hos Bris, när jobbiga tankar och känslor kan vara ännu svårare för barn att hantera än under dagtid. Jämfört med förra sommaren ökade samtalen från barn om självdestruktivitet med hela 75 procent och samtalen om självmord med 52 procent.

”Risk för långsiktiga effekter”
– Det är möjligt att det vi upplever nu är en effekt av alla de förändringar som skett under pandemin och risken finns att effekterna blir långsiktiga för en del barn. Därför är det oerhört viktigt att samhället rustar sig för att kunna hjälpa varje barn att må så bra som möjligt framåt, säger Magnus Jägerskog.

Källa: Bris

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter