Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-10-12 KL. 12:00

Elbilen fortsatt billigast trots höga elpriser

Av Thomas Edgren

Trots kraftigt höjda elpriser är det billigare att köra elbil än en bensin- eller dieselbil. Det slår Mobility Sweden fast i en ny rapport. Samtidigt visar rapporten på stora regionala skillnader i landet för kostnaden att ladda elbilen.

Elbilen fortsatt billigast trots höga elpriser
Trots kraftigt höjda elpriser är det fortsatt billigare att köra elbil än en bensin- eller dieselbil. Det slår Mobility Sweden fast i en ny rapport. Arkivfoto: Thomas Edgren

- Våra beräkningar visar att det trots att elpriset ökat procentuellt mer än bensin och dieselpriset så är det billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil, säger Mattias Bergman VD på Mobility Sweden.
-
Under augusti nådde det rörliga elpriset årshögsta i elprisområde 2–4. I södra Sverige ökade elpriset med 159 procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Samtidigt minskade elpriset med 19 procent i norra Sverige.
Sett till årets åtta första månader uppgick också prisökningen som mest i södra Sverige till 82 procent, jämfört med en procent i norra Sverige.
Trots de höga elpriserna visar Mobility Sweden att elbilen är billigare per mil jämfört med både bensin och dieselbilen.

- Elbil i norra Sverige som bara laddas hemma är 12,60 kronor billigare per mil att köra jämfört med en bensinbil. Under januari-augusti var den genomsnittliga milkostnaden ca 2,60 kronor i norra Sverige, vilket kan jämföras med ca 5,50 kronor i södra Sverige, fortsätter Mattias Bergman.
-
Boendeform och tillgång till laddinfrastruktur påverkar kostnaden för fordonsägarna. I augusti var det till och med ca 1,80 kronor billigare per mil att ladda sin elbil publikt än hemma i södra Sverige. Samtidigt var situationen omvänd i norra Sverige. Där kan man se att under årets åtta första månader var det drygt fem kronor dyrare per mil att ladda bilen publikt än att ladda hemma.

- För alla bilister som vill sänka sina drivmedelskostnader är valet att välja en elbil eller en bränslesnål nyare bil den bästa rekommendationen tillsammans med att se över hur man kör och var och när man laddar, avslutar Mattias Bergman.


PÅ STARTSIDAN JUST NU