Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-7 KL. 08:45

Den sicilianska honungslökens dragningskraft

Av Thomas Edgren

Siciliansk honungslök ger vackra, utsökta blommor och är perfekt för prydnadsträdgårdar. De är särskilt vackra i kombination med andra växter och lockar många bin och humlor. Ett tips så här på höstkanten då det är rätt tid för plantering.

Den sicilianska honungslökens dragningskraft
Siciliansk honungslök innehåller mycket nektar och pollen. Nektar och pollen är viktiga näringsmedel för insekter. Foto: Maake de Ridder.

Siciliansk honungslök (Nectaroscordum siculum) kallas även medelhavsklockor. Den här blomlöken kommer ursprungligen från den asiatiska delen av Turkiet, men växer nu även på andra platser som Sicilien och södra Frankrike. Den tillför trädgården gott om liv och färg och behöver bara lite vattengenomsläpplig jord.

Klockor som slänggunga
Siciliansk honungslök blommar i maj och juni. Först växer dussintals spetsiga blommor rakt upp. Därefter hänger de utsökta klockorna som en slänggunga från den 90 cm höga stjälken. Utsidan och insidan av klockorna har en krämfärgad nyans med små lila och gröna ränder. De här färgerna är vackra i kombination med andra blomtoner.

Biologisk mångfald
Siciliansk honungslök innehåller mycket nektar och pollen. Nektar och pollen är viktiga näringsmedel för insekter. Bin och humlor älskar honungslökens blommor och flockas i svärmar på jakt efter nektar. Fjärilar älskar också nektarn. Medan insekterna surrar och flyger från en blomma till en annan pollinerar de dem också.

Plantera nu på hösten
I likhet med andra vårblommande lökar är det bäst att plantera siciliansk honungslök på hösten. Den bästa platsen är ett soligt eller något skuggigt område. Planteringsdjupet och planteringsavståndet mellan lökarna är mellan femton och tjugo centimeter. Blomlökarna är härdiga. Tack vare detta kan de lämnas kvar i marken under vintern för att blomma igen nästa år.

Bulgarisk lök
Siciliansk honungslök har flera vetenskapliga synonymer. En av dem är Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum. Det är därför den i vissa länder kallas bulgarisk lök.
Siciliansk honungslök passar bra att kombinera med senblommande tulpaner. Själva blommorna är tilltalande även efter blomningen, eftersom frökapslarna är dekorativa.

Källa iBulb


Läs mer om honungslöken på www.blomsterlokar.info

SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

PÅ STARTSIDAN JUST NU