Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-16 KL. 11:45

Den fantastiska historien om Swedish Metal Aid

Av Thomas Edgren

20 december visar SVT en dokumentär om Swedish Metal Aid, när över hundra svenska hårdrockare hösten 1985 samlades för att spela in en välgörenhetssingel. En berättelse om 1980-tal, musikalisk välgörenhet och enorma mängder hårspray. Medverkar gör bland annat Stefan Johansson, Kee Marcello, Joey Tempest, Tommy Nilsson, Martina Axén och Robban Ernlund.

Den fantastiska historien om Swedish Metal Aid
Joey Tempest medverkar i dokumentären om Swedish Metal Aid. Foto: SVT

Inspelningen av låten har visats många gånger; den filmades i ett klipp från Nöjesmassakern i oktober 1985. Hela studion är fylld med kråsskjortor, nitbälten och pudelrocksfrisyrer. 150 svenska hårdrockare från 29 hårdrocksband sjöng för att samla in pengar till svältande i Etiopien.

Startade med Band Aid
På 80-talet svepte en varm våg av musikaliska välgörenhetsprojekt över världen. Det startade med Bob Geldof och Band Aid inför julen 1984, då ”Do they know it’s christmas” spelades in. Snart följde USA for Africas ”We are the world” och en rad andra projekt. Sommaren 1985 ägde den stora Live Aid-galan rum och sågs av uppemot 400 miljoner tv-tittare i 60 länder.

Lånade idén till Sverige
Musikjournalisten Stefan Johansson var sommaren 1985 på reportageresa i USA och fick då höra talas om planer på ett amerikanskt hårdrocksprojekt till förmån för de svältande. Han bestämde sig för att låna idén och genomföra i Sverige. På flygresan hem funderade han ut sin plan och när han kom hem satte han bollen i rullning direkt. På den här tiden sågs hårdrock som något hotfullt och farligt, något som kunde få krukväxter att dö. Men Stefan Johansson trodde på sin idé och välgörenhetsprojektet Swedish Metal Aid tog fart. Kee Marcello blev producent och Joey Tempest låtskrivare. I princip varenda hårdrocksband i landet ville vara med och dök upp till inspelningen av singeln.

Sålde platina
Hur gick det då? Jo, låten blev en succé, skivan sålde platina och hjälpte till att dra in pengar till kampen mot svältkatastrofen.

Det här programmet är storyn om kultlåten ”Give a helpin’ hand” och Swedish Metal Aid. Det blir en nostalgiresa och en berättelse om 80-tal, musikalisk välgörenhet och enorma mängder hårspray.
Swedish Metal Aid visas med premiär på söndag 19 december på SVT Play och på måndag 20 december i SVT1.

Källa: SVT
Inspelningen av låten Give a helpin hand gjordes hösten 1985 då runt 150 hårdrockare samlades i en studion. Foto. SVT


PÅ STARTSIDAN JUST NU