Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-9 KL. 08:30

De tre vanligaste föremålen som belånas på en Pantbank

Av Thomas Edgren

Lån mot säkerhet är en av världens äldsta låneformer. Redan för tretusen år sedan bedrevs pantlånerörelser i Kina. Pantbanksverksamheten såsom vi känner den idag kom till Sverige under 1700-talet. Vad som pantats har ändrats med tiden och följt samhällets utveckling både i trend och ekonomi.

De tre vanligaste föremålen som belånas på en Pantbank
Modeväskor har blivit allt vanligare att sälja på Pantbanken. En god investering för köparen. Men se upp för kopior. Foto: Pantbanken.

Pantbanken Sverige grundades 1866 och hade under sina första år söndagsskjortan, husegård och en och annan silversked som de vanligaste panterna. Idag är varken symaskiner med fotkraft eller skrivmaskiner vanligt för belåning hos Pantbanken längre. Inte heller radioapparater eller kassettbandspelare.

Guldsmycken vanligast
Det vanligaste lånet är guldsmycken, och på andraplats kommer klockor. Pantbankens klockexperter ser allt fler exklusiva urverk från de stora märkena som Rolex och Omega hittar till Pantbanken.
Värderingsexperterna på Pantbanken ser även en ny trend som är här är här för att stanna; fashionföremålen. De tar allt mer plats på lagerhyllorna och kostar allt mer pengar, både hos de stora modehusen som på andrahandsmarknaden.

Fashionväskor från modehus
Fashionväskan har gått från att bara vara en statement-accessoar, till att också vara en god investering. Pantbankens fashionexpert, Florencia Medvedeo tipsar om saker att tänka på när man investerar i en väska.
- Generellt är de klassiska modellerna från de stora modehusen en bättre investering. De modeller som funnits länge och har hög efterfrågan än idag. De är tillverkade för att hålla i många år framöver och det är inte ovanligt att de går i arv. Även storleken på väskan kan spela när du investerar i en väska, de något mindre modellerna är de som är mest efterfrågade just nu.

Se upp för kopior
Pantbanken förespråkar att köpa väskor i andrahand med tanke på dess långa livslängd. Men se upp för kopior. Som för alla föremål med ett högt andrahandsvärde så tillverkas även kopior på modeväskor, och väldigt bra sådana.

-För ett tränat öga kan detaljer på väskan avslöja om den är äkta eller inte. Mitt främsta tips är att kolla sömmar, beslag och kodmärkningar oavsett om kvitto finns eller inte. Är det dåliga sömmar, lösa trådar och exempelvis skruvar i silver när övriga detaljer är i guld så ringer det varningsklockor. Väskorna som säljs på Pantbanken har genomgått två värderingar, vid belåning och vid försäljning, berättar Florencia Medvedeo.

Källa: Pantbanken


PÅ STARTSIDAN JUST NU