Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-4 KL. 08:00

Bara var tredje nöjd med bredbandsutbyggnaden

Av Thomas Edgren

Enbart 27 procent av de tillfrågade i Östergötland tycker politikerna hanterat bredbandsfrågan bra enligt en ny stor undersökning av Kantar Sifo som har undersökt attityden till bredbandsutbyggnaden hos svenskarna under 2021, på beställning av IP-Only.

Bara var tredje nöjd med bredbandsutbyggnaden

Det visar sig att två av landet tio miljoner svenskar är missnöjda med sin bredbandsuppkoppling och kritiken är hård mot politikernas prioritering av bredbandsfrågan. Endast runt 27 procent av de tillfrågade i Östergötland tycker att politikerna hanterat frågan bra.

Långsam utbyggnadstakt
En av anledningarna till kritiken mot politikerna kan vara en långsam utbyggnadstakt i regionen. 81 procent har snabbt bredband i Kronoberg, betydligt mindre än riksgenomsnittet om 87 procent, enligt Post- och telestyrelsen.

– Det är påfallande lågt förtroende för politikernas insatser i bredbandsfrågan. Vi och många av våra medlemsföretag har vid upprepade tillfällen poängterat vikten av ett ökat politiskt fokus på frågan. Covid-pandemin och dess hemmajobbande har ökat förståelsen för vikten av bredbandsinvesteringar, vilket är välkomna steg i rätt riktning. Men ännu räcker det inte hela vägen fram, säger Åsa Zetterberg, förbundsordförande, IT&Telekomföretagen.

Krävs 22 miljarder i stödmedel
Post- och telestyrelsen har tidigare nämnt att det krävs 22 miljarder kronor i stödmedel från regeringen, som hittills avsatt endast 3,35. En konsekvens av detta visas i en tidigare undersökning som IP-Only gjort med riksorganisationen Hela Sverige ska Leva – där avslöjas att enbart sex av landets 21 regioner förväntas nå regeringens bredbandsmål för 2025.

Stort intresse hos lokala politiker
- Vi ser ett stort intresse hos lokala politiker, inte minst under covid-pandemin – ett intresse som håller i sig även nu efter att restriktionerna till största del tagits bort. Men deras och vår utmaning är att regionerna och dess politiker är bakbundna då stödmedlen är för få och små. IP-Only är beredda att fortsätta investera miljardbelopp, men behöver samtidigt kompletterande stödmedel för att kunna göra det. Det är först när vi investerar tillsammans som vi kan nå den jämlikheten rikspolitikerna pratar om. Nu är det upp till bevis, säger Fredrik Borg, chef IP-Only.

”Lösningen är samarbete”
Bredbandsutbyggnaden ska vara marknadsdriven enligt regeringen, något företaget IP-Only tycker är en bra strategi. Lösningen är samarbete – många och mellan alla.

- Marknadsaktörerna har drivit utbyggnaden, och är skälet till att Sverige totalt ligger bra till i en internationell jämförelse. Den stora utmaningen är att utbyggnaden är ojämlik i Sverige – städerna ligger oerhört långt framme, men landsbygden har halkat efter. Vi har goda samarbeten och dagliga samtal med regioner, kommuner och stadsnät – vi är redo ute i landet, tillsammans, säger Henrik Gustafsson, kommersiell- och samverkanschef på IP-Only.

Att bredband är centralt för landsbygden finns det stort stöd för i undersökningen. Bland annat säger fler än hälften, 56 procent, att de inte kan tänka sig att flytta till ett hus utan snabbt bredband.

Källa: Global Connect”Marknadsaktörerna har drivit utbyggnaden, och är skälet till att Sverige totalt ligger bra till i en internationell jämförelse”, menar Henrik Gustafsson, kommersiell- och samverkanschef på IP-Only. Foto: Global Connect


Fakta om undersökningen
- Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av GlobalConnect, och dess konsumentvarumärke IP-Only.
- Genomfördes 30 mars till 8 april 2021,
- Webbenkät till 4 206 personer i åldrarna 18-79 år.
- Uträkning av nöjdhet med internetuppkopplingen: 18 procent svarade endast 1-3 i en femgradig skala där fem är nöjdast.
- Frågan om man är positiv till politikernas bredbandssatsning löd ”Hur tycker du att bredbandsfrågan prioriteras av politikerna i Sverige?”. Positiva svarade 4-5 i en framgradig skala där fem är nöjdast.


SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Allan markerade mot Black friday:
MJÖLBY 2021-11-29 KL. 18:06

Allan markerade mot Black friday: "Mer känsla för djur och natur än för människor tyvärr"

Läs mer här på webben om bland annat de havslevande sköldpaddorna.

Rondellpotatisen har fått sin årliga juldekoration – hyllning till det närproducerade
MJÖLBY 2021-11-26 KL. 20:53

Rondellpotatisen har fått sin årliga juldekoration – hyllning till det närproducerade

"Det vi vill symbolisera med det här är att vi har mycket grönsaksodlingar runtom i vår bygd".

Mark Henriksson (M) om Lalandia, turbulensen i partiet och om skolfrågan
MOTALA 2021-11-26 KL. 20:37

Mark Henriksson (M) om Lalandia, turbulensen i partiet och om skolfrågan

"Vi bevakar hela tiden att vi har en god partikultur".

Nytt kapitel: Arla Stämmer Glada bonden för varumärkesintrång
BOXHOLM 2021-11-26 KL. 20:24

Nytt kapitel: Arla Stämmer Glada bonden för varumärkesintrång

Arla anser att risken för förväxling är stor.

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné
MOTALA 2021-11-25 KL. 09:03

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné

"Vi började spela ihop när vi var 16 och gick på gymnasiet".

Fler nyheter