Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-16 KL. 15:28

Arla satsar på vindkraft

Av Thomas Edgren

Arla Danmark har tecknat ett 10-årigt kraftköpsavtal med Eurowind Energy, som ska säkerställa att kooperativet når målet om 100 procent förnybar el till 2025.

Arla satsar på vindkraft
Arla Danmark förbinder sig att köpa el från ny vindkraftpark för att nå målet om 100 procent förnybar el på mejerierna till 2025. Foto: Arla

Senast 2025 ska Arla köpa 100 procent förnybar el till alla kooperativets mejeri- och produktionsanläggningar i Europa. För att nå detta mål tecknar nu Arla ett 10-årigt kraftköpsavtal i Danmark och förbinder sig att köpa el från vindkraftparken Nørre Økse Sø. Befintliga turbiner kommer att ersättas av elva nybyggda turbiner. Den årliga besparingen för Arla blir 58 000 ton koldioxid.

- Det nya avtalet i Danmark är en viktig milstolpe i vårt klimatarbete och jag är stolt över att det redan nu finns en tydlig plan för hur vi ska nå vårt mål om 100 procent förnybar el, säger Hanne Søndergaard, hållbarhetsdirektör på Arla Foods.
I Sverige köper Arla sedan förra året 100 procent förnybar el till samtliga tolv mejerier i landet. Hälften av mejerierna är nästintill fossilfria, och de närmaste åren följer resten av anläggningarna efter.
- Vi är stolta över att vi kommit så långt i Sverige. En av fördelarna med att Arla numera är ett globalt mejerikooperativ är att vi både kan lära av andra länder och bidra till att minska klimatavtrycket i andra delar av världen, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef Arla Sverige.
Science Based Targets-initiativet (SBTi) godkände i december 2021 Arlas nya 2030-mål och bedömer att planerna överensstämmer med de minskningar som krävs i scope 1 och 2 för att hålla uppvärmningen till 1,5 grader, det mest ambitiösa målet i Parisavtalet.

El från förnybara energikällor är en del av Arlas totala klimatmål att minska koldioxidutsläppen från produktionen med 63 procent till 2030. Sammantaget har Arla redan minskat sina koldioxidutsläpp från produktionen med 25 procent sedan 2015.

Fakta om vindkraftsparken
• Arla har ingått ett 10-årigt avtal med Eurowind Energy om att köpa elen från vindkraftparken Nørre Økse Sø nära staden Brovst i Jammerbugt kommun.
• Avtalet är Eurowind Energys första osubventionerade vindkraftpark.
• Vindkraftparken förväntas tas i drift från november 2024 och avtalet med Arla träder i kraft senast den 1 januari 2025.
• Vindkraftparken förväntas leverera en produktion på 137 gigawattimmar om året. Den årliga besparingen för Arla blir 58 000 ton koldioxid.


PÅ STARTSIDAN JUST NU