Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-6 KL. 09:34

100 gitarrer till nästa generations musikskapare när Stim firar 100 år

Av Josefin Petersson

100 gitarrer till nästa generations musikskapare när Stim firar 100 år
Foto: Pressbild

Allt sedan starten, den 6 oktober 1923, har Stims huvuduppdrag varit detsamma – att se till att musikskaparna får betalt för sin musik, och förutsättningarna att fortsätta skapa. När organisationen nu fyller 100 år firar man med att donera 100 gitarrer till folkbibliotek runt om i Sverige, som vem som helst kan låna hem - en investering i ett fortsatt svenskt musikliv och nästa generations musikskapare inför de kommande 100 åren.
De första åren efter att Stim grundades fick tonsättarna själva gå runt mellan spelställen och biografer för att samla in sin musikersättning. Idag förhandlar Stim fram globala royaltyavtal med Youtube och Facebook, och samlar in ersättning från hela världen där svensk musik spelas - allt från gymkedjor i Marseille och frisörsalonger i Säffle till argentinsk radio.

Sverige är ett av världens mest framgångsrika musikexportländer, och utbetalningarna till tonsättare och låtskrivare är på rekordnivåer - bara de senaste decennierna har Stim betalat ut över 40 miljarder kronor i royalties. Stim har idag nästan två miljoner låtar i sin katalog, och över 100 000 medlemmar - Sverige är det land som har näst flest musikskapare per capita i hela världen.

– Vi är stolta över förtroendet att få representera så många fantastiska musikskapare, säger Casper Bjørner, vd på Stim. Den tekniska utvecklingen går hisnande fort, men vi har alltid sett till att våra anslutna fått betalt för sin musik, oavsett om den spelats på trattgrammofon eller TikTok. Vi står väl rustade för att ta oss nya utmaningar, och behålla Stims position som ett av de ledande musiksällskapen i världen även i framtiden.

Målet med de 100 gitarrerna till folkbibliotek runt om i landet är att man oavsett ekonomiska förutsättningarska kunna ta hem och prova på ett musikinstrument, som en ingång till ett liv fyllt av musik. Stim kommer under hösten att öppna för bibliotek att ansöka om att delta i satsningen.

Tillsammans med FST, Skap och Musikförläggarna delar Stim varje år ut nära 7 miljoner kronor i priser och stipendier, och för att fira jubiléet ytterligare delar Stim ut i höst extra många stipendier. De tilldelas enskilda låtskrivare, textförfattare och tonsättare som håller hög konstnärlig kvalitet oavsett genre, för att stärka svenskt musikliv.

– Vårt uppdrag är att bidra till en mångfald av musikaliska uttryck och återväxt av nya musikskapare. Vi har 100 års erfarenhet att stödja musikskapare genom deras karriärer med insatser som till exempel stipendier, utbildningar och riktade stöd, och det kommer vi att göra i 100 år till, säger Carina Brorman, ordförande för Stim.

PÅ STARTSIDAN JUST NU