Klik venligst
VADSTENA 2022-3-24 KL. 10:16

Vadstenabon Niclas sprider kunskap om kriget

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Att kriget i Ukraina engagerar och berör även lokalt i Östergötland har väl knappast undgått någon. Vadstenabon Niclas Steklmacher har, som tidigare yrkesmilitär, hittat sin speciella roll. Att försöka förklara krigets skeenden och detaljer för Vadstenaborna.

Vadstenabon Niclas sprider kunskap om kriget
Att skilja på sant och falskt är extra svårt i krigstid. Genrebild. Foto: Pixabay.

Han har 15 år bakom sig inom Försvarsmakten, är utbildad officer och har tjänstgjort i bland annat Afghanistan. Med sina både praktiskt och teoretiskt förvärvade kunskaper vill Niclas Steklmacher sprida kunskap utöver det som rapporteras i media.
– Viktig fakta försvinner väldigt ofta i rapporteringen. Väldigt mycket blir känsloargument när det ska rapporteras snabbt och effektivt. Det råder en brist på information i Sverige, det är ytterst få som tar sig tid att förklara vad som sker. Kunskapen om krig är fruktansvärt liten, säger Niclas Steklmacher.

Han är kritisk till hur media förenklar, men samtidigt har Niclas Steklmacher förståelse för det begränsade utrymmet, resurserna och tiden som journalister har.
– Man hinner inte med allting i nyhetssändningar, det förstår jag, men som jag ser det så rapporteras bara, utan att man blir informerad.

Hur menar du då?

– De skrapar litegrann på ytan. De tar inte upp historiska aspekter. Ta exempelvis det här med ett barn framför en nyhetssändning. Ingen håller koll på vad barnen ser. Genom att gå igenom för snabbt så skrämmer man mer än vad man informerar. Det är viktigt att varje förälder har information så att de kan ta beslut vad de säger till sina barn. Barn är smarta och kommer alltid ställa frågor, säger Niclas Steklmacher.

Som sjukpensionär hade Vadstenabon kunnat nöja sig med att bara sitta hemma och gnälla på medias och myndigheters brist på information om kriget, men istället har Niclas Steklmacher valt att ta en aktiv roll för att bidra till större kunskap om vad som sker i ett krig som det i Ukraina. I Facebook-gruppen ”Vadstena! För alla som bor, lever och verkar i denna stad. Vad händer?” startade Niclas en tråd samma dag som kriget bröt ut.

Sedan dess har han i den tråden fortsatt att komma med uppdateringar som förklarar olika skeenden, detaljer och begrepp kopplade till kriget. I skrivande stund har tråden 187 kommentarer, de flesta från Niclas Steklmacher själv, i vilka han fyller på med information likt en monolog. Han hänvisar till både diverse mediakällor och till en rad militära källor. Han påstår sig vara extremt noga med vad han skriver och medvetenheten är stor kring hur vanliga osanningarna är i krigstid.

– Därför har jag alltid minst två källor, och det räcker inte för att jag ska kommunicera något som ”bekräftat”. Jag vill ha i alla fall fem-sex källor för att det ska vara bekräftat.

Så här skriver Niclas Steklmacher bland annat i sin facebooktråd apropå desinformation och svårigheterna med fakta i krig:

”Jag vill ni ska veta att det är svårt att få dessa uppgifter bekräftade. Till och med BBC eller CNN har uppgifter som inte kan bekräftas eller senare dementeras. Vissa uppgifter har jag fått från privatpersoner som är insatta i ämnet. Uttrycket ”Det första som dör i krig är sanningen” gäller.”

I den lokala Facebook-gruppen visar Niclas upp ett stort engagemang för att förklara detaljer i krigsföringen.
– Kort kan man säga att jag sammanställer lite intressanta förklarande situationer. Om media skriver att något har skett, så försöker jag förklara vad det betyder att något har skett. Jag kan väl åtminstone göra mitt här i Vadstena. Men finner de något märkligt så ska de söka själva, man ska inte lita blint på mig heller.

Hur kan det då se ut när Niclas Steklmacher vill ge Vadstenaborna lite mer kött på benen i ett visst skeende? Jo, om vi går tillbaka till det som den tidigare yrkesmilitären sa om brister på historiska aspekter i krigsrapporteringen, så kan Niclas Steklmacher exempelvis skriva så här:

”Begreppet femtekolonnare kommer från Spanska inbördeskriget. När Frankos närmade sig Madrid 1936 i fyra kolonner fanns det personer inne i Madrid som spred rykten lögner och kartlagde försvaret. Dessa benämndes som den femte kolonnen.

Begreppet ”nyttig idiot” är en gammal spionterm som många tror är Lenin som myntade men mest troligt var det Beria som uppfann det när man fick personer att berömma Molotov- Ribbentrop pakten.

Runt om i Sverige finns bägge dessa kategorier. En bra grund att hitta en lögn är när de fastslår att Putin försöker ta bort nazisterna som styr Ukraina. Jag vågar påstå att då ljuger man eller är ovanligt korkad. Och med tanke på att jag jagar nazister i varje hörn då jag har 23 släktingar som dog i läger under andra världskriget skulle jag vara den första att kalla ut dessa.”

I Facebook-gruppen ”Vadstena! För alla som bor, lever och verkar i denna stad. Vad händer?” har Niclas Steklmacher fått en hel del reaktioner, både i form av gillningar och kommentarer.
– Jag har fått en del frågor. Och en del uppskattning. Jag vill bara bidra till att kunskapen ökar. Det är egentligen mitt enda syfte med det här.

Vadstenabon och informationssållaren avslutar, apropå utmaningar med lögner och desinformation, med visdomsord som en gång yttrades av Niclas Steklmachers egen farmor.

– Ljug inte så behöver du inte komma ihåg vad du har sagt.Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU