Klik venligst
VADSTENA 2020-1-1 KL. 09:43

Sofie reser jorden runt

Av Lotta Hofström

VADSTENA. För ett par år sedan bestämde sig Sofie Bäck för att bli en jordenruntresare. Bara under 2019 besökte 28-åringen hela 23 länder. "Jag vill maxa mitt liv så mycket det går –och se så mycket det går", säger hon.

Sofie reser jorden runt
Målet är att ha besökt Europas alla länder före 30-årsdagen, berättar Sofie Bäck från Vadstena. Foto: Lotta Hofström

Efter gymnasiet reste Sofie till London för att vara au pair. Sedan blev det tre år på högskolan i Jönköping och efteråt längtade hon ut i världen igen.

– Efter examen i kommunikationsvetenskap ville jag inte jobba 8 till 17. Jag kände att jag hade mer att ge, säger Sofie.

Sedan dess har hon rest till jordens alla hörn, och varit volontärarbetare på fem platser. Mellan resorna arbetar hon hårt som vikarie inom vården för att finansiera sin livsstil, en livsstil hon aldrig vill lägga på hyllan.

– Jag vill maxa mitt liv och se så mycket jag kan. Man kan inte vänta, vem vet vad som händer imorgon? Jag vägrar lämna den här planeten nyfiken, så brukar jag börja mina föredrag, säger hon.

EFTERSOM Sofie ständigt uppdaterar sina sociala medier med bilder från olika resor har många fått upp ögonen för henne, och bett den spralliga globetrotten att komma och föreläsa på skolor och i föreningar och församlingshem.

Men att fota och dokumentera från resorna gör Sofie främst för sin egen skull, som minnen. Ibland resor hon med andra, ibland reser hon själv.

– När du reser själv tvingas du ta för dig mer, säger Sofie som med sitt öppna, sociala och glada sätt lyckats skaffa vänner över hela världen.

Resorna har gett ovärderliga erfarenheter, nya perspektiv på livet, på Sverige, på kultur, på fattigdom.

– Vilket lotteri jag har vunnit som är född i Sverige och har ett svenskt pass, säger hon.

SOFIE berättar om veckorna som volontär i ett slumområde i Indien, där målet var att starta igång en skola. Barn kom smutsiga med skrubbsår, ibland helt nakna, till skolan.

– Viljan att hjälpa väcktes på den volontärresan. Jag är en sådan person som måste se det med egna ögon. Jag var 23 år men jag rekommenderar inte att en 18-åring åker dit – man måste ha lite mer kött på benen, säger hon.

Det är volontärresorna som varit bäst, fortsätter hon, för då blir man en del av vardagslivet och lär känna kulturen, maten, olika yrken, och människorna bättre. I våras var Sofie på skolan Al Basma, som har verksamhet för funktionsvarierade i Jerusalem, under en månad.

– Det är bland det bästa jag gjort!, säger Sofie.

Att ha en öppen inställning till människor och situationen i landet är a och o under en resa, menar Sofie, som aldrig väljer bort ett samtal utan vill höra alla sidor.

– Jag var mer dömande innan resorna. Men nu har jag mött så många kulturer att jag kan inte döma en människa längre utan att lära känna den, säger hon.

MEN DET kan vara en utmaning att umgås och samarbeta med oliktänkande. När Sofie skulle föreläsa om hiv i Ghana fick hon inte nämna homosexualitet, och efter frustrerande diskussioner fick hon ge med sig.

– Man känner sig liten när det blir kulturkrockar men Sveriges lagar och regler gäller inte, säger hon.


"Jag var mer dömande innan resorna. Men nu har jag mött så många kulturer att jag kan inte döma en människa längre utan att lära känna den", säger den 28-åriga globetrottern. Foto: Lotta Hofström


Försiktighet är viktigt som resenär, och vissa upplevelser utomlands har varit mycket obehagliga. En gång åkte hon buss i Ghana utan att dricka eller gå på toaletten under ett helt dygn, av rädsla för att bli rånad eller att missa bussen vid toalettbesöket.

– Jag var påväg till min värdfamilj och bussen gick sönder två gånger mitt i natten. Min mobil hade dött, jag var så rädd, jag bad till Gud. Jag var den enda turisten, den enda vita, på bussen. Det är så många gånger jag haft änglavakt. Jag har varit mycker rädd, men är mer rädd för en vardag hemma...

HÄRNÄST blir det nyårsfirande i Bosnien och efter nyår bär det av till Jordanien, med stopp ett par nätter i Kiev, Bratislava och Cypern på vägen dit.

– Mitt mål är att ha besökt alla Europas länder innan jag fyller 30!"Vilket lotteri jag har vunnit som är född i Sverige och har ett svenskt pass", säger hon.


Sofies tips till unga som vill resa:

•Låt inte pengar styra dig.
•Men var beredd på att jobba hårt för att få ihop pengar för att kunna resa.
•Var försiktig, kolla upp saker ordentligt.
•Andra länder har andra lagar och regler än Sverige, följ dem.
•Du är mer utsatt när du druckit alkohol, undvik det.
•Var öppen och social.
•Följ ditt hjärta - vad vill du göra? Ha ett syfte med resan.
•Men planera inte för mycket.
•Ha positivt tänkande, allt löser sig.
•Du klarar dig på engelska, men att kunna grunderna i andra språk är en bonus.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter