Klik venligst
VADSTENA 2020-5-28 KL. 06:00

Skola i Vadstena prisas för sin skolmat

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Katarinaskolan årskurs 4-6 i Vadstena har fått ta emot Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns matvanor.

Skola i Vadstena prisas för sin skolmat
Salladsbuffén. Foto: Privat

I motiveringen står det att skolan sätter största vikt vid att måltiden ska vara en trivsam stund. Pedagogerna som är med vid måltiderna hjälper till att bygga goda relationer mellan elever och vuxna, ge eleverna en positiv upplevelse av måltider, en sund inställning till mat, agerar förebilder och uppmuntrar att utforska nya smaker.
En pedagog finns alltid vid matdisken för att främja grönsaksätandet och tallriksmodellen, men också för att påverka att det slängs minder mat så att måltiderna blir mer hållbara.

SEDAN 2017 har skolan arbetat med konceptet “Food for life” som bland annat handlar om att måltider ska vara av god kvalitet, och att en stor andel av maten ska lagas av närproducerade råvaror. Under läsåret genomförs aktiviteter utifrån “Food for life”, som till exempel presentation av salladsbordet och provsmakningar i matsalen och praktik i skolköket.
– Skolan har förstått att bra livsmedel och goda matvanor bidrar till en god hälsa och formar en god livsstil, vilket är helt i linje med vad Charles Emil Hagdahl ansåg, kommenterar Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.

ANNA ANDERSSON är rektor på Katarinaskolan.
– All positiv uppmärksamhet är bra. Det känns jätteroligt att vi blir positivt uppmärksammade för vårt arbete med att stärka elevernas hälsa, vilket det här priset ju handlar om. Det är vår kostchef som drivit arbetet med Food for life, som bland annat handlar om att göra eleverna medvetna om matens ursprung. Den trivsamma stunden som eleverna och personalen får tillsammans vid måltiderna ser vi som ett ypperligt tillfälle att bygga relationer på, säger hon.

Har arbetet med skolmaten resulterat i att eleverna mår bättre och att studieresultaten blivit bättre?
– Det är jättesvårt att säga vad som är hönan och ägget, men när vi frågat eleverna om trygghet och trivsel har vi fått ett högt resultat. Och Vadstena har ju också utsetts till Östergötlands bästa skolkommun kunskapsmässigt. Men det beror nog på många parametrar, säger hon.
Priset på 10 000 kr, samt ett diplom, delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2021.
– Eleverna ska få bestämma vad pengarna ska gå till. Vi tänker att det kan bli till något trivselhöjande i vår matsal, säger Anna.

PÅ STARTSIDAN JUST NU