Klik venligst
VADSTENA 2020-2-17 KL. 13:42

Salome och Jonathan testar egna låtar

Av Carolina Fransson

MUSIK. Salome & Jonathan. Så kallar sig duon från Vadstena som är med och tampas om en av de åtta platserna till distriksfinalen i Livekarusellen. De har uppträtt en hel del i kyrkor och vid festliga tillfällen tidigare. Nu står de på en annan typ av scen.

Salome och Jonathan testar egna låtar
Jonathan Nicklagård spelade som liten trummor på youtube och uppträdde i Supershowen i SVT som 12-åring. Salome har stor scenvana efter att ha uppträtt och sjungit i mycket kyrkor. Tillsammans utgör de duon Salome&Jonathan.

Jonathan Nicklagård går första året på det estetiska programmet med inriktning musik på Folkungaskolan i Linköping och Salome Paping går första året på Film- och musikgymnasiet i Norrköping. De bor i Vadstena och brukar ses på kvällar och helger och repa. Vi möts på Skylten i Linköping, där de den 22 februari kommer att uppträda i den andra tävlingen av tre för att ta sig vidare i musiktävlingen Livekarusellen. De ska uppträda med Frank Sinatras Fly me to the moon, en låt med Billie Eilish och en egenskriven låt.

Jonathan och Salome har spelat i hop i cirka tre år. De är tidigare skolkamrater och träffades när Salome precis flyttat till Vadstena från Falun.
– Vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt. Innan Salome kom till Vadstena spelade jag alltid själv, men när vi träffades märkte vi att vi hade samma typ av scenvana och gillade musik på samma sätt. Det kändes som att vi passade i hop när vi började spela, säger Jonathan.

JONATHAN SPELAR gitarr och sjunger när de spelar i hop. När han var yngre spelade han mer trummor, och som fyraåring var han trummis i ett videoklipp på Youtube.
– Trummorna höll jag på med till mellanstadiet. Sen blev det mer sång och gitarr. Men jag tycker fortfarande om att trumma, säger han.
Som 12-åring var han med i Supershowen på Barnkanalen.
– Mina kompisar kan skojretas i bland och säga att jag är en gammal lokalkändis. Medverkan i Supershowen blev en vändning för mig när det gällde att uppträda inför folk. Där var det direktsändning och jag var väldigt nervös, men efter det har jag blivit mindre och mindre nervös för varje gång jag uppträder. Det är alltid lite pirrigt såklart, säger Jonathan.
– Det är enklare att vara tillsammans. Vi lugnar varandra ganska mycket, fyller Salome, som sjunger i duon, i.
Hon kommer från en familj med mycket klassisk musik.
– Jag har alltid sjungit mycket. Min mamma jobbar som organist och jag har sjungit mycket i kyrkan när hon har satt i hop grejer. Hon har haft bra koll på om jag sjungit rent, säger hon.

DUON HAR innan Livekarusellen spelat i hop på skolavslutningar, fester, bröllop, dop, gudstjänster med mera.
– När vi lyssnar tillbaka på de här tre åren hör vi att vi har utvecklats jättemycket. Det hade inte alls varit samma grej om inte han hade funnits eller om inte jag hade funnits, säger Salome.

De har hittills spelat mest covers.
– Vi lånar covers som vi båda tycker om och gör om dem till vår egna stil. Det blir oftast lugnare akustiska versioner, förklarar Jonathan.

Medverkan i Livekarusellen ser de som en bra chans att utvecklas på scenen. I distriksfinalen ska artisterna uppträda med egna låtar. Salome och Jonathan har lite färdiga egna låtar som de redo med.
– Jag tror vi har bra chans att lyckas gå vidare om vi bara hinner skriva tillräckligt mycket eget material. Det kändes som om coacherna tyckte att det lät bra i förra tävlingen, säger Jonathan.
– Vi har tänkt att vi ska uppträda mer och mer med egna låtar sen, säger Salome.

Livekarusellen
Livekarusellen är en musikturné där alla deltagande artister är garanterade minst tre spelningar. De kan spela sig vidare till distriktsfestival och den stora turnéavslutande riksfestivalen. Dessa artister/band medverkar i årets Livekarusellen i Östergötland: Radiohimlen, Out of Mind, Desie, Lilli, Salome&Jonathan, Angelica, Better than Before, Hysteri, Max and the Maniacs, May Mourad, Sundet, Mathilda Abrahamsson, Lighter Shell, Chalice, Souls in Custody.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 09:02

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Vadstenaevenemang inställt
VADSTENA 2020-7-3 KL. 09:00

Vadstenaevenemang inställt

Hantverksdagar blev kulturvandring – och tillslut ingenting.

Upptäck Vadstena – i gratisapp
VADSTENA 2020-7-3 KL. 08:56

Upptäck Vadstena – i gratisapp

"Det blippar i mobiltelefonen när man är på rätt ställe"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-2 KL. 16:25

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Satsning på bistromat med Vätternutsikt
ÖDESHÖG 2020-7-1 KL. 09:16

Satsning på bistromat med Vätternutsikt

"Nu är arrendet påskrivet så det är bara att köra!"

Fler nyheter