Klik venligst
VADSTENA 2020-4-17 KL. 14:49

Mindre ceremonier som filmas vanligare i Vadstena

Av Carolina Fransson

VADSTENA. När coronakrisen bröt ut valde många i Vadstena att flytta fram sina dop och vigslar. Nu väljer man en mindre ceremoni i stället. Det erfar Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar.

Mindre ceremonier som filmas vanligare i Vadstena
Magnus Svensson är kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar där bland annat Vadstena klosterkyrka ingår. Foto: Carolina Fransson

– Man väljer nu att ha sitt dop för man vet inte hur länge den här krisen kan vara. Men i stället för att fira stort väljer man att bara ha familjen och de allra närmaste med, säger Magnus.
– När det gäller vigslar är det många som redan planerat sitt bröllop som nu har en väldigt liten vigsel. Man tycker att det är viktigt att gifta sig - inte minst för att man tycker att det är bra rättsligt.
Vigslarna blir lite mer som borgerliga vigslar där man bara har vittnen. Ett alternativ om man har en mindre vigsel är att man har en större kyrkfest längre fram - då man förnyar sina löften. Det är också många som vill ha större bröllop som flyttat fram dem till hösten, fortsätter han.

I Vadstena och Dals församlingar ingår Vadstena klosterkyrka, Herrestads kyrka, Hovs kyrka, Källstads kyrka, Nässja kyrka, Rogslösa kyrka, Strå kyrka, Väversunda kyrka, Örberga kyrka och Rogslösa kyrka. Flera av kyrkorna streamade sina gudstjänster under påsken - vilket gav stor respons enligt Magnus Svensson.
– Vi sände gudstjänsterna via Facebook och vi hade cirka 1400 personer som interagerade med den vi sände från Örberga kyrka. Många tittade på den eller delar av den. 1000 specifika personer gillade sändningen och det är makalöst mycket. Mer än vad vi hade vågat hoppas på. Det är också roligt att så många kommenterar. Några skrev att de såg gudstjänsten från deras båt i skärgården, säger han.

Man kan också streama begravningar , dop och vigslar.
– Men när det gäller vigslar och dop spelar de flesta in själva ändå eftersom man vill visa filmen efteråt, säger han.

Han tror att streamade gudstjänster och ceremonier kan bli något som stannar kvar efter krisen.
– Jag tror att det kan bli en bestående grej då det blir mer tillgängligt för alla. Det här kan vara en knuff in i framtiden. Unga tycker inte att det är ett dugg konstigt att umgås över nätet. Visst vore det vettigt om det här alternativet finns när vi i dag bor över hela världen och alla kanske inte kan komma till ceremonin. Miljömässigt är det också bra, säger han.

Han tror också att vi kommer att vara mer flexibla i val av plats för våra ceremonier i framtiden.
– Många väljer att ha sin vigsel, dop eller begravningar utomhus nu och det kommer vi nog att se mer av efter krisen också, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter