Klik venligst
VADSTENA 2020-4-20 KL. 15:11

Maria gör tio meter hög skulptur i parken

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Maria Segersäll. Så heter en av de fyra konstnärer som ska smycka Vadstena skulpturpark med fyra nya konstverk i år. Maria är just nu i parken och arbetar med sitt verk på plats.

Maria gör tio meter hög skulptur i parken
Vadstenakonstnären Maria Segersäll framför det som ska bli Blå flickan. Foto: Carolina Fransson

Vadstena folkets park ska bli Vadstena skulpturpark. Förra året kom fyra verk på plats, och i år är det dags för fyra till. Maria Segersäll har under hösten och vintern funderat, skissat och samlat material till sitt verk. Konstnärerna har fått i uppgift att göra något kopplat till parkens historia.

– Då kom jag att tänka på drömmar om framtiden. Folkparkerna skapades av arbetarna; för politiska möten, dans och fest. Min skulptur ska symbolisera de stora drömmarna byggda av de små skatterna, säger hon.

Skulpturen ska bli en festklädd blå flicka. Vid vårt besök håller Maria på att jobba med den. Skulpturen ska resa sig ur folkparksmiljön. Grunden till benen, som är gjorda av delar av master, är på plats. Grunden till flickans kjol, gjord av armeringsjärn, ligger bredvid. Maria blandar cement som ska utgöra nästa lager på skulpturen. Joel Alénius och Frank Svarten från konstgruppen Ugglan hjälper till att bygga skulpturen. Maria har hjälpt dem i tidigare konstprojekt och tillsammans är de ett team.

Vadstenaborna har - och kommer - på olika sätt att vara delaktiga i skapandet av skulpturen. Skulpturen kommer bland annat att smyckas med blåa flaskor och glas som de fått lämna in till biblioteket i Vadstena. På den kommer det också att vara stenar som barn kommer att få måla blå.

Maria är Vadstenabo sedan cirka tio år tillbaka och har alltid tyckt om parken.

– Den är fin. Förra året gick jag runt mycket här. Jag har också velat göra skulpturen på plats för att få känslan av parken. Storhetstiden var ju på 50- och 60-talet och då var jag inte med, men jag har hört många berätta om parken. Personer som lämnat in saker till biblioteket har berättat om hur de träffades här och om hur det var att vara på dans där då, säger hon.

Skulpturen kommer att bestå av betong, sten, glas och metall. Den ska heta Blå flickan och hon ska ha huvudet i det blå. Hennes blick ska riktas bort från Vadstena, som om hon längtar och är redo att ta sig ut i världen. Hon ska samtidigt ha ryggen mot tryggheten i Vadstena, dit hon alltid kan återvända, förklarar Maria.

Den 30 maj ska årets skulpturer vara klara. Konstnärerna bakom de tre övriga verken är Hasti Radpour från Linköping, Eva Fornåå från Motala och
Per Josefsson från Finspång. På grund av rådande omständigheter blir det ingen invigning med folksamling. Avteckningen av skulpturerna kommer i stället att filmas och gå att se digitalt. Sedan är planen att det ska vara en större invigning när alla 12 skulpturerna i parken är klara sommaren 2021.

Parken kommer att vara öppen i sommar för besökare som vill komma hit och titta på de skulpturer som är på plats.

PÅ STARTSIDAN JUST NU