Klik venligst
VADSTENA 2020-10-29 KL. 15:52

Lokala partiet fortsatt oroat över kommunens framtid

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. De bildades med farhågan att Vadstena i framtiden skulle tvingas ingå i en annan kommun. Efter att först ha suttit med och styrt och sedan varit största oppositionsparti är Konsensus fortfarande oroat över Vadstenas självständighet som kommun på sikt.

Lokala partiet fortsatt oroat över kommunens framtid
Partiet Konsensus vill se fler människor på gatorna i Vadstena, eller i alla fall fler som bosätter sig i kommunen. Foto: Lotta Hofström.

Visionen är 10 000 invånare i kommunen 2030. Övertygelsen är stark att Vadstena måste öka sitt invånarantal för att även i framtiden kunna bedriva kommunal verksamhet på egen hand.

– Har vi inte tillräckligt med skattebetalare så kan det bli svårt att ekonomiskt driva kommunen, säger Frida Edholm, partiets förstanamn och minoritetsföreträdare.

Fram till juni 2017 styrde Konsensus kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. Sedan samarbetet sprack och Socialdemokraterna istället valde att bilda koalition med Moderaterna och Miljöpartiet har Konsensus varit det ledande oppositionspartiet i Vadstena. Med dryga 22 procent i valet 2018 är Konsensus i princip jämnstora med S och M.

– Nu har vi en granskande roll. Vi är ett väldigt engagerat oppositionsparti, säger Frida Edholm och fortsätter:

– Väldigt mycket av det som idag blir verkställt är beslut som togs under tiden som vi satt i majoritet ihop med Socialdemokraterna. Framför allt på byggnationssidan är det sådant som vi satte igång. Vi hann med en hel del under vår tid i majoritet.

Är det inte klurigt att vara den där engagerade oppositionen om ni märker att det är er egen politik som genomförs?

– Jag skulle inte säga att det är vår politik som genomförs nu, utan det handlar ju om verkställande av beslut som togs då, säger Frida Edholm.

Precis som många andra lokala partier runtom i Sverige så beskriver sig Konsensus som ett parti utan ideologi.

– Vi skiljer ju oss på det sättet att vi bara har Vadstena kommun i fokus. Vi har ingen ideologi bakom oss som vi måste följa. Vi behöver inte förhålla oss till vad som ideologiskt ligger till grund för rikspolitiken, säger Frida Edholm.

Men om man inte har en ideologi att luta sig tillbaka på, är det inte då svårt att ha en röd tråd i sin politik?

– Nej, vi har vår grund i visionen att Vadstena kommun måste växa och att politiken måste ge förutsättningar för det, annars riskerar vi behöva gå ihop med en annan kommun vid en eventuell kommunreform. Vi vill vara en egen kommun. Alla våra förslag utgår från det.

Känner du att det är ett verkligt hot att Vadstena inom en snar framtid kommer ingå i en annan kommun?

– Nej, det tror jag nog inte. Eller också så svarar jag så för att jag inte vill att det ska vara så.

Sedan Konsensus koalition med Socialdemokraterna sprack har partiet ingen direkt bundsförvant i kommunfullmäktige. Man gick till val 2018 med visionen att få egen majoritet. Så här två år in på mandatperioden har ingen framtida koalitionspartner utkristalliserat sig.

– Det är faktiskt inget vi har funderat över än. Det enda jag kan säga är att jag har väldigt svårt att se att vi skulle samarbeta med Sverigedemokraterna på det sättet (i ett styre). Sen så finns det individer som representerar SD i Vadstena som jag absolut inte har något emot och som jag kan sitta och diskutera olika saker med, men jag har väldigt svårt att se att vi skulle samarbeta med SD.

Anton RimstedtPÅ STARTSIDAN JUST NU