Klik venligst
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Några kilometer utanför Vadstena ligger Ullevi gård. Under september upplåter lantbrukaren och entreprenören Dag Hermansson en del av gården till konstnärerna Diana Stiernswärd och Pia-Mari Nyholm. Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
Pia-Mari Nyholm och Diana Stiernswärd i utställningslokalen på Ullevi gård utanför Vadstena. Foto: Anton Rimstedt.

Pandemin har drabbat oss alla, vissa mer, vissa mindre. Diana Stiernswärds företag gick i konkurs och även väninnan Pia-Mari Nyholm blev arbetslös. Båda är av det skapande slaget och tillsammans ville de göra någonting kreativt och meningsfullt. Diana är inriktad på möbeldesign medan Pia-Mari målar, företrädesvis, tavlor.
– Ett gemensamt projekt tänkte vi där både möbler och tavlor ryms. Vi började på Instagram och har både sålt och visat upp lite i Stockholm, men så dök den här möjligheten upp, berättar Diana Stiernswärd.

Hennes ex-man kommer från trakten och kopplingarna till Östergötland och Vadstena är flera. Diana har kvar flera vänner och en av dem är just Dag Hermansson, som äger Ullevi gård.
– Han är en god vän till mig och han är alltid full av idéer. Han tyckte vi skulle komma hit och ställa ut, och det är ju otroligt vackert här, så vi nappade och den här månaden som vi är här nu blir lite av ett test. Går det bra och finns det intresse så kan vi komma tillbaka, säger Diana.

Återvinning och återbruk i kombination med personlig och unik design. Det är så TheSerendipityDesign, som damerna kallar sig, jobbar när det kommer till möbeldelen. De tar gamla möbler och gör om dem i en personlig stil med mycket färger och egna detaljer.

Inne i lokalen får man känslan av en kombinerad butik och utställning, med lutning åt det senare. Ett rum domineras av Dianas möbler, medan ett annat helt går i tecknet av Pia-Maris tavlor. Elefanter och kvinnor pryder väggarna.
– Jag vill måla med mycket kraftfulla drag. Men varför det blir som det blir när jag målar en tavla, det vet jag inte. När jag målar går jag in i något slags meditativt tillstånd där jag får utlopp för många känslor, både positiva och negativa. Nu under pandemin har målandet blivit som en terapi, säger Pia-Mari, ser sig om i rummet bland sina tavlor, och konstaterar:
– Det slutar ofta i elefanter och kvinnor, det är uppenbart.

Till sista september blir Pia-Mari och Diana kvar med sin utställning/butik på Ullevi gård, sedan får framtiden, som beror delvis på hur de själva känner och på vilket intresse det finns för deras verk, utvisa vad som sker härnäst.
– Men vi är inställda på att komma tillbaka hit snart igen. Vi tycker om lugnet här, det är en sån kontrast mot Stockholm, säger Pia-Mari Nyholm och får medhåll av Diana Stiernswärd.


Anton RimstedtPia-Mari Nyholm försöker förklara sin konst. Foto: Anton Rimstedt.Diana Stiernswärd sätter sin egen prägel på möbler från förr. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU