Klik venligst
VADSTENA 2021-10-21 KL. 23:03

Heltidsjobb i Ödeshög och sportkommentator i tv – Vadstenabon fyller dagarna väl

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Småbarnsförälder, hockeypappa, snustillverkare och sportkommentator. Uttryck som "många bollar i luften" och "en späckad vardag" blir nästan en underdrift i Jörgen Larssons fall.

Heltidsjobb i Ödeshög och sportkommentator i tv – Vadstenabon fyller dagarna väl
Jörgen Larsson hemma i vardagsrummet i villan i Vadstena. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag har egentligen alltid haft ett heltidsjobb vid sidan av kommenteringen. Hockeyn är för mig en stor passion.

Jörgen Larsson kommenterar 35-40 hockey-matcher per säsong för Tv4/Cmores räkning. Allt började 2005 när var han med och drog igång AIK:s webbradio.

– Det var då jag träffade flera välkända kommentatorer från både tv och Sveriges radio, bland annat Lasse Granqvist. Lasse är enligt min åsikt Sveriges överlägset bästa kommentator.

Det kan jag bara hålla med om.

Det ena ledde till det andra och nu har han kommenterat, framför allt hockey, för Tv4-gruppen i ganska många år.

– Jag är alltid väldigt ödmjuk inför uppgiften. För även om det är en match i omgång 28 i serien så betyder den jättemycket för folk. Och det får aldrig handla om mig. Jag är bara där för att måla en bild och för att ge information.

– Det som är den absolut häftigaste grejen med alltihopa är att det är live. Den kicken man får när det går live, den är så jäkla skön och häftig. Den kan jag aldrig tröttna på, säger Jörgen Larsson.

Östgötatidningen träffar den, inom hockeykretsar, välbekanta sportkommentatorn hemma i villan i Vadstena. Den här kvällen är hela familjen hemma och dottern Ellie strosar nyfiket omkring runt bordet som vi sitter vid.

– Så mycket av det jobb man gör i samband med en match handlar om förberedelser. Och med tanke på att det kan hända flera tusen olika grejer under en match så kommer mycket av det man har förberett aldrig till användning. Man får "steka" mycket, som vi säger på tv-språk. Och ibland är det tvärtom, något man har förberett ihop med till exempel grafikern som lägger grafiken i bild kommer till exakt den användning som man har hoppats, för att en viss spelare gör något som passar perfekt in med det vi har planerat att visa och det jag har planerat att säga, berättar Jörgen.

– Jag ser alltid till att ha sett båda lagen som jag ska kommentera, deras senaste match. Allt handlar i grunden om en nyfikenhet, att hela tiden vilja ta reda på mer.

Vi sågs redan för några veckor sedan, när Jörgen Larsson stod utanför kommunhuset i Vadstena och ställde frågor till kommunalrådet Peter Karlsson (M) om hur kommunen tänker när man stänger ner ishallen på Kungsvalla i väntan på den nyrenoverade anläggningen som ska stå klar först nästa höst. Efter flera turer väntar nu en ishallslös vinter i kommunen, något som frustrerar hockeypappan Jörgen.

– Jag tycker det är jätteroligt att kommunen vill satsa. För inte så länge sen så var det ju snack om att man inte skulle ha kvar ishallen överhuvudtaget, att gå från det till att nu renovera är jättebra, säger Jörgen Larsson och lägger snabbt till:

– Sedan kan jag tycka att informationen till styrelsen i hockeyn har varit undermålig. När kommunens tjänstemän informerar oss i slutet av augusti att de inte kommer spola upp någon is och att vi får se oss om efter andra lösningar i grannkommunerna, då blir man lite lätt förgrymmad.

Jörgen Larssons sons lag har trots turbulensen kunnat hålla ihop, tränar just nu en gång i veckan i Motala och i övrigt får de hyra gymnastiksal i Vadstena och tillsammans göra andra aktiviter som till exempel innebandy.

– Det blir som försäsongsträning mitt under säsongen.

Så ofta det går försöker Jörgen vara med på isen som hjälptränare på åttaåriga Liams träningar, som nu alltså är i Motala en gång i veckan. Kommentera sport i tv, vara småbarnsförälder och dessutom engagerad i HC Wettern, mycket mer hinner man inte med tänker kanske ni, men Jörgen Larsson adderar dessutom ett heltidsjobb på företaget Snus Brothers i Ödeshög på det.

– Jag gör portionssnuset. Vi är ett litet, glatt, jävligt sammansvetsat gäng på tio personer som har hur kul som helst.

Han har varit där sedan i mars.

– Det här är en resa som jag tänker att jag ska vara med på. Det är skithäftigt.

Det lilla Ödeshögsföretaget distribuerar snus ut i Sverige, Europa och världen.

Rent moraliskt, vad tänker du kring att jobba enbart med produkten snus, som ju är en tobaks- och/eller nikotinvara som skadar hälsan och är beroendeframkallande?

– Det är 18-årsgräns på det och det är ett val som var och en får göra. Vill man inte nyttja det så ska man inte behöva göra det, jag pockar inte på någon tobaksprodukter.

Har du aldrig tänkt att du ska gå "all in" för kommenteringen och satsa helt på det?

– Jag har fått erbjudanden vid flera tillfällen, men för mig är det just hockeyn jag helst vill göra, jag har alltid brunnit lite extra för hockey och den situationen jag är i nu passar mig jättebra.

För många östgötar är Jörgen Larssons röst synonym med LHC:s matcher i SHL. Närheten från basen i Vadstena och med familjeliv och jobb har det de senaste åren varit Jörgens önskan att få göra så många av sina matcher som möjligt i Saab Arena. För många uppfattas han nog som Cmores LHC-kommentator. Men vad har han egentligen själv för förhållande till Linköping hockey club?

– Jag håller absolut inte på LHC. Jag bryr mig om LHC för att jag bor i den här regionen och för att mycket av mitt jobb kretsar kring LHC, men jag håller inte av LHC mer än något annat lag i SHL egentligen.

Anton Rimstedt
Jörgen tillsammans med dottern Ellie. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU