Klik venligst
VADSTENA 2020-6-16 KL. 16:56

Dahlströmska gården anlägger 1800-talsrabatt

Av Lotta Hofström

VADSTENA. En ritning över hospitalstorget, som finns på landsarkivet, gav Dahlströmska gårdens ägare Sofia och Peter Asthamn idén om att anlägga en genuin 1800-talsrabatt.
Guidningen "Dårarnas trädgårdar" ges vid tre tillfällen.

Dahlströmska gården anlägger 1800-talsrabatt
I höstas grävdes en stor rund paradrabatt, med korsgång, mellan husen som förr var förstaklassavdelning för män på Wadstena Hospital. Foto: Privat

Nu finns en rund paradrabatt med korsgång på plats, efter historiska förlagan på ritningen, på tidigare området för Wadstena hospital.

Här blommar i sommar tidstypiska, både dekorativa och ätbara, växter. Bland annat Johannesört och Valeria (som sägs hjälpa mot psykiska besvär), bönor och rödbetor – samt blomstertobak, vilket är en blinkning till hospitalets dåtida odlingar av riktig tobak till patienterna.
–Troligtvis var det bara prydnadsväxter i just den här rabatten då. Men det odlades väldigt mycket ätbart på hospitalsområdet och då ville vi lyfta in det här, säger Sofia som erbjuder en guidning för dem som vill veta mer om historien och hospitalets övriga parker och rastgårdar.

"Dårarnas Trädgårdar" sker den 26 juni, 31 juli eller 21 augusti klockan 17.


På Landsarkivet i Vadstena finns en ritning i storformat över hospitalsområdet 1882. När Sofia och Peter Asthamn på Dahlströmska gården rum & frukost fick se den så föddes en idé... Foto: PrivatDe har valt växter som kan ha odlats på området under 1800-talet. Både ätbart och dekorativt. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU