Klik venligst
MOTALA 2023-10-3 KL. 06:00

Sju viltolyckor per dag i Motala

Av Mia Karlsvärd

VÄSTRA ÖSTERGÖTLAND I Motala rapporterades 342 viltolyckor under 2022. Det är flest i västra Östergötland. Nu är den tiden inne på året då viltolyckor är vanligast och det innebär bråda tider för hunden Sigge och eftersöksjägarna.

Sju viltolyckor per dag i Motala
I Östergötland sker det i genomsnitt 4000 viltolyckor per år. Hunden Sigge som är av rasen Alpenländische dachsbracke, en österrikisk jakthund, är en viktig medarbetare i eftersöket, berättar Christer Jonsson och Bertil Pantzar. Foto:Mia Karlsvärd

Utan hunden Sigge hade det varit svårt för eftersöksjägarna att hitta det trafikskadade viltet. Det är Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis i Östergötland och eftersöksjägarna Bertil Pantzar, Christer Jonsson och Anders Karlsson rörande överens om.

Eftersök, det är när en jägare och jakthund tillsammans letar rätt på ett skadat djur, så att djuret ska slippa lida.

Vid den så kallade flygrakan mellan Fornåsa och Klockrike har polisen och eftersöksjägarna märkt upp vägen med brandgula varningstält för att markera var en viltskadeolycka skett.
Idag är det en påhittad viltolycka, men för hunden Sigge är det verklighet. Hans jobb kommer strax vara att leta fram ett påkört djur som skadat sprungit i väg utom synhåll.
– Det är viktigt att man ringer 112 så fort man varit med om en viltolycka, säger polisen Per-Anders Eriksson.

Han tar fram sin mobiltelefon och visar oss appen 112.
– Med hjälp av den kan du meddela larmcentralen exakt var du befinner dig. Larmcentralen tar sedan kontakt med polisen och eftersöksjägare. Därefter åker eftersöksjägaren till olycksplatsen för att tillsammans med hunden hitta viltet som är skadat, förklarar Per-Anders Eriksson.

Samtidigt visar Christer Jonsson upp en reflexremsa som man kan använda för att märka ut platsen där olyckan skett.
– Den finns gratis att få på Bilprovningen och hos Polisen, men det går lika bra att använda en halsduk eller en plastpåse för att märka ut platsen för olyckan, säger han.

Sigge står otåligt och tittar upp på oss när vi pratar. På vägen intill oss kör bilisterna förbi i varierande hastighet. En del tar hänsyn till jägarnas brandgula varningstält, andra kör på som vanligt.
– Sänk hastigheten, särskilt när det pågår eftersök, uppmanar Per-Anders Eriksson.

Han ger oss också tips om hur man ska undvika att köra på ett djur.
– Sänk hastigheten, håll avstånd och var särskilt uppmärksam i gryning och skymning.
– Även vid brunsten ökar risken för viltolyckor. Det är nu brunst för hjort, snart för älgen och därefter är det brunsttid för dovhjort, berättar Bertil Pantzar.

Nu är det äntligen dags
för Sigge att få jobba. Han knallar längs med vägrenen tillsammans med eftersöksjägaren Christer Jonsson.
Rätt som det är trycker Sigge ner nosen i det höga gräset. I hög fart bär det i väg ner för dikeslänten. Över stock och sten, rätt in i skogen. Vi andra har fullt sjå att hinna med.

Där inne, i en glänta, hittar Sigge ett dött rådjur.
– Hunden är den viktigaste medarbeten vi har vid ett eftersök, säger Christer Jonsson, och Sigge får beröm av honom och en klapp på ryggen.

Tillbaka vid bilarna har eftersöksjägarna den här gången fått två riktiga larm om viltolyckor. Hunden Sigges arbetsdag har bara börjat.

MIA KARLSVÄRD


Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis i Östergötland arbetar särskilt mycket den här perioden på året med att informera allmänheten, hur man kan undvika och agera vid en viltolycka. Foto: Mia Karlsvärd


Flest olyckor i Motala
Bland kommunerna i västra Östergötland rapporterades under 2022 flest olyckor i Motala kommun. Fakta: Försäkringsbolaget If.

Antal viltolyckor 2022 Per 1 000 personbilar
Motala 342 15
Mjölby 204 13
Boxholm 99 31
Ödeshög 84 27
Vadstena 42 10


Tips till bilister
• Anpassa farten och använd bilbälte.
• Var extra uppmärksam vid åkrar, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör.
• Var extra uppmärksam från skymning till gryning.
• Vid viltolycka, ring 112 och meddela var olyckan skett.
• Tänk på att på våren och hösten är faran för vilt på vägarna extra stor.


PÅ STARTSIDAN JUST NU