Klik venligst
MJÖLBY 2021-5-25 KL. 09:02

Trots finalförlusten - Jonna Andersson har mycket att glädjas åt

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/LONDON. Förra veckan fick Mjölbytjejen Jonna Andersson uppleva något som väldigt många barn drömmer om. En Champions league-final i fotboll. Men storförlusten mot Barcelona gör att Jonna Andersson hellre pratar om hur hennes Chelsea under det senaste året har samlat titlar på hög.

Trots finalförlusten - Jonna Andersson har mycket att glädjas åt
Jonna Andersson. Foto: Privat.

Champions league-vinsten skulle bli kronan på det verk som Londonklubben Chelsea, med också LFC-bekantingarna Pernille Harder och Magdalena Eriksson i laget, har smyckat under flera års tid. Men så blev det inte. Barcelona, en relativt ny maktfaktor inom damfotbollen, blev för svåra och vann finalen på Gamla Ullevi i Göteborg med 4-0.

– Klart det är en besvikelse. Det var tufft. Hade de inte fått de tidiga målen hade det kunnat bli en annan matchbild. Men vi visste att de var bra, det var ingen överraskning. De var bättre än oss helt enkelt, säger Jonna Andersson till Östgötatidningen med några dagars distans till finalen.

Efter en vår med lite mindre speltid än tidigare fick Jonna Andersson inleda CL-finalen på bänken och något inhopp blev det aldrig.

– Utifrån matchbilden tog de beslutet att inte byta in mig. Jag var förberedd men nu fick det bli att pusha och peppa de andra istället. Klart att det är lite jobbigt att sitta vid sidan av, men man utvecklas av konkurrens och överlag är jag glad över det förtroende jag har fått. Sista veckorna har det blivit mindre. Ibland är det så i fotboll.

Jonna Andersson, uppvuxen i Mjölby och med flera år i Linköping FC i Damallsvenskan, är hemma i London när vi når henne och laddar för säsongens absolut sista match. Nästkommande dag ska Chelsea avsluta en framgångsrik säsong med match i FA-cupen, turneringen som avslutas i höst. Men under våren har ytterligare titlar samlats i den redan stora hög som Jonna Andersson har byggt upp under några framgångsrika år i Chelsea.

Segern i supercupen i höstas har under våren följts upp av vinst i ligacupen och så det som såklart smäller allra högst, att Chelsea lyckades försvara ligatiteln från den avbrutna fjolårssäsongen. I år kändes det mer på riktigt.

– Det var väldigt speciellt förra året när vi vann på poängsnitt för att säsongen avbröts. Så det var extra skönt att vinna i år. Vi är otroligt nöjda med säsongen överlag, vi ska verkligen inte gräva ner oss för Champions league-förlusten, säger Jonna Andersson.

Barcelona mot Chelsea i Champions league-final. På herrsidan hade det inte varit något att höja på ögonbrynen för, men på damsidan har mycket förändrats i klubblagseuropa de senaste åren när storklubbarna på herrsidan har börjat satsa mer på damverksamheten.

– Det är otroligt bra och roligt att damfotbollen växer. Ju fler lag som kan konkurrera desto bättre. Det är inte bara Lyon som vinner Champions league längre, säger Jonna Andersson.

Ja, en effekt av "storklubbarnas intåg" i damfotbollen är helt klart mer pengar och bättre förutsättningar för damverksamhet ute i Europa. En annan är att klassiska klubbar på damsidan, som under årtionden byggt upp en gedigen verksamhet för damer och flickor, som exempelvis Lyon, Wolfsburg och Potsdam men också svenska tidigare giganter som Umeå och Rosengård, konkurreras ut.

– Det blir helt klart ett större hopp mellan Damallsvenskan och andra ligor än tidigare. Ekonomin finns tyvärr inte i svensk damfotboll för tillfället. Men jag landar ändå i att det är bara bra och roligt att fler klubbar satsar och att vi får mer resurser, säger Jonna Andersson.

Hon blir kvar i London och Chelsea åtminstone ett år till och i sensommar väntar också ett OS.

– OS är speciellt. Kul att det är i Tokyo. Jag hoppas att man har kunnat visa upp sig och jag håller tummarna att jag kommer med. OS-truppen är lite mindre än vanliga landslagstrupper. Men jag har fått mer och mer förtroende i landslaget.

Först ska dock Jonna Andersson få lite sommarledigt. Och få komma hem till Mjölby.

– Det blir att umgås med nära och kära. Det var väldigt längesen på flera håll. Jag ska hem en sväng till mamma och pappa i Mjölby.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU